Mariano Rajoy: Büszkeséggel távozom
2018. július 20. 22:35

Büszkeséggel távozom, mert Spanyolország legfontosabb pártjának elnöke lehettem - ezekkel a szavakkal köszönt el 14 év után a konzervatív Néppárt (PP) vezetésétől Mariano Rajoy pénteken Madridban a párt kétnapos tisztújító kongresszusának kezdetén.

"Ami naggyá tette a Néppártot, az a felelősség, hogy nem félt meghozni a szükséges döntéseket, még ha azok nem is voltak népszerűek" - fogalmazott.

Beszédében hangsúlyozta kormányának eredményeit, kiemelte a gazdasági krízis leküzdését, a munkanélküliség csökkentését, és a katalán függetlenségi törekvésekkel való szembenézést.

"Jogos büszkeséggel mondhatjuk, hogy Spanyolország ma sokkal jobb, mint mikor kormányra kerültünk" - jegyezte meg.

Mariano Rajoy beszélt arról, hogy a PP az első számú spanyol politikai erő, amely 2009 óta minden választáson győzött, a legtöbb szavazatot elnyert párt volt az országos parlamenti, a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon Spanyolországban.

"Ez az, ami folytatódni fog a jövőben is" - jelentette ki, kitérve arra, hogy kormánya több mint másfél hónappal ezelőtti leváltásában nem a spanyolok akarata tükröződik.

"Félreállok, de nem távozom" - mondta a politikus, aki ugyan a politikai szerepvállalástól visszavonul, de több mint 40 éve tartó párttagságát továbbra is megtartja.

A kongresszusi küldöttek perceken át állva tapsolták távozó vezetőjüket, akit videóüzenetben több állam- és kormányfő, valamint uniós vezető méltatott.

Mások mellett Teresa May brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is megköszönte az elmúlt évek együttműködését Mariano Rajoynak, akit egy, a PP-t érintő korrupciós bírósági ügy miatt váltott le a parlament a miniszterelnökségről bizalmi szavazással.

A politikus ezt követően jelentette be, hogy távozik a párt éléről is, és a PP történetében először nem nevezte meg utódját.

A posztra hatan jelöltették magukat, az első forduló után csak a két legtöbb szavazatot begyűjtő Soraya Sáenz de Santamaría, volt miniszterelnök-helyettes, és Pablo Casado, a PP kommunikációért felelős főtitkár-helyettese maradt versenyben.

Előbbi 37 százalékos, utóbbi 34 százalékos támogatottsággal kezdte az elmúlt két hét intenzív kampányát, amelynek eredményeként pillanatnyilag megjósolhatatlan, hogy közülük ki veszi majd át a párt irányítását.    

Soraya Sáenz de Santamaría kampánycsapata pénteken azt közölte, hogy 63 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, míg Pablo Casado környezetéből 71 százalékos támogatottságról beszéltek.

Szombaton több mint 3 ezer küldött szavaz arról, hogy melyik politikus határozza meg a konzervatívok új politikai irányvonalát a jövőben.

MTI
Címkék:
  • Videó mint politikai csapásmérés
    Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
  • Elszállt egy hajó a szélben
    Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
MTI Hírfelhasználó