Nagy István: a bortermelés stratégiai terület
2018. július 20. 23:10

A hazai bortermelés stratégiai terület: kulturális, társadalmi és gazdasági szempontból is fontos - hangoztatta az agrárminiszter pénteken Egerszalókon, a Juhász Testvérek Pincészete borászati központjának avatásán.

Nagy István szerint ez a fejlesztés nemcsak a borászat életében, hanem nemzetgazdasági szinten is jelentős. Közölte: a beruházáshoz a kormány az Európai Unióval együtt 200 millió forinttal járult hozzá.

Az Agrárminisztérium mindenekelőtt a családi vállalkozásokat erősíti, rekordösszegű támogatásokat kapott a szőlő- és borágazat - hangsúlyozta Nagy István.

Közölte: a szőlőtelepítési kedv fokozására a kormány 4 milliárd forint keretösszeggel támogatja az új ültetvények létesítését.

Juhász Attila tulajdonos elmondta: a beruházás teljes költsége 1,2 milliárd forint. A megvalósításhoz 500 millió forint saját erőt és ugyanilyen összegű banki kölcsönt használtak fel. A pincészet technikai eszközökre nyert 200 millió forint pályázati támogatást - fűzte hozzá.

D__VG20180720032

Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára (b) beszédet mond a családi tulajdonban lévő Kányaváry Borbirtok borászati üzemének avatóján Zalaszabarban 2018. július 20-án. Mellette Szabadics Zoltán (b2) és Szabadicsné Rádi Éva tulajdonosok, valamint Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (j). MTI Fotó: Varga György

Közölte, hogy a beruházással "hiperreduktív" technológiára is alkalmas borászat jött létre.

A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák, a modern palackozó, a laboratórium, a raktár, illetve igény esetén a bemutatóterem és a borszaküzlet.   
 
A palackozó óránkénti kapacitása hatezer palack.
 
 
D__VG20180720023
 
D__VG20180720024
A családi tulajdonban lévő zalaszabari Kányaváry Borbirtok borászati üzeme az avató napján, 2018. július 20-án. MTI Fotó: Varga György
MTI
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó