Francia segélyszállítmányt vitt orosz repülőgép Szíriába
2018. július 21. 09:34

Ez a háború 2011-es kezdete óta az első olyan segélyszállítmány szíriai kormányellenőrzés alatt álló területre, amely Oroszország és egy nyugati ország együttműködésében valósul meg.

Az An-124-es teherszállító gép a közép-franciaországi Chateauroux-ból vitt 50 tonna egészségügyi felszerelést és alapvető közszükségleti cikket – jelentették tudósítók a helyszínről és a francia államfői hivatal közleménye alapján, amelyet Moszkvával közösen írtak. A szállítmányról szóló megállapodás Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök között született meg május óta tartó tárgyalássorozatuk eredményeképpen.

Macron úgy tekint erre az akcióra mint egy első lépésre az Oroszországgal való szélesebb párbeszéd megteremtésében, amelynek célja, hogy vége legyen a háborúnak – írta a Reuters hírügynökség.

Moszkva garantálta, hogy Damaszkusz engedélyezi a francia segély Kelet-Gútába szállítását. (Franciaország 2011-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Szíriával.) A térségben mintegy félmillió ember él, és eddig alig kaptak segítséget. Az ENSZ július elején tudott oda szállítani élelmiszert, de az csak 25 ezer embernek elég.

A gépnek szombat hajnalban kellett megérkeznie a hmeimi orosz támaszpontra, ahonnan a szállítmányt teherautókon viszik tovább a Damaszkusztól keletre lévő térségbe. A segély értéke 400 ezer euró, és ez része annak az 50 millió eurónak, amelyet Párizs Szíria segélyezésére szánt. Eddig főleg Rakka térségébe szállított Franciaország segélyt, ahol az Egyesült Államokkal közös katonai kontingense van.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Mutassuk meg Brüsszelnek, hogy milyen sokan vagyunk!
  Közvélemény-kutatók szerint várhatóan négy-hat magyarországi párt, illetve pártszövetség jut be az Európai Parlamentbe (EP) a mostani választáson a 9 induló lista közül. A legfrissebb támogatottsági adatok alapján mandátumot szerez majd a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, a DK, továbbá esélyes lehet még az LMP és a Momentum is.
 • A nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz
  Magyarország gazdasága az első negyedévben 5,2 százalékkal bővült, ez az Európa-bajnok növekedés azt igazolja, hogy a nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az elsősorban automatizált logisztikai polcrakodó gépeket (RBG) gyártó MIAS Hungary Kft. kapacitásbővítő beruházásának alapkőletételi ünnepségén szerdán Gyöngyösön.
 • Kvíz
  Vajon az alább idézett beszédet ki mondta el? Vilmos német császár 1916-ban, Joseph Goebbels náci propaganda-miniszter 1940-ben, Gerhard Schröder volt német kancellár az Unió keleti bővítésekor vagy Manfred Weber EU főbiztos-jelölt a mostani kampányban?
MTI Hírfelhasználó