Gazdaságfejlesztő program kezdődik a Székelyföldön is
2018. július 22. 09:46

Hamarosan Székelyföldre is kiterjeszti erdélyi gazdaságfejlesztési programját a magyar kormány. Mintául a sikeresen működő Mezőség-program szolgálhat, amelyre közel ötszáz magánszemély és cég pályázott. A marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány munkatársai most azt ellenőrzik, hogy a magyar állami támogatással megvásárolt gépek, berendezések és egyéb termékek rendeltetési helyükre kerültek-e.

Kozma Mónika, az alapítvány ügyvezető igazgatója a kolozsvári Krónikának elmondta, a legtöbb pályázatot mezőgazdasági tevékenységgel is foglalkozó magánszemélyek nyerték el. A kiírás egyébként elsősorban azokat célozta meg, akik nem feltétlenül pályáznak eséllyel az országos operatív programokban, illetve az európai uniós pályázatokon. Az elnyert összeget nem a pályázó kapja kézhez, hanem kiállított végleges számla alapján az a jogi személy, amelytől a gépet, berendezést, tenyészállatot, árut megvásárolják, a sikeresen pályázó pedig kifizeti a beszállítónak a huszonöt százalékos önrészt.

A program lebonyolítói igyekeztek minimálisra csökkenteni a bürokráciát. „A könnyített pályáztatási eljárás sikerét bizonyítja, hogy a benyújtott pályázatok legalább kilencven százalékát maguk a pályázók írták meg, nem volt szükség pályázatíró cégre” – fogalmazott az erdélyi lapnak Kozma Mónika. A sikeresen pályázók közül volt, aki levendulabetakarító géphez, másvalaki szalmabrikett előállítására alkalmas berendezéshez jutott, de csirkenevelő automata ketrecrendszer is szerepelt a gazdák munkáját segítő eszközök között. A Mezőség-program összértéke másfél milliárd forint.

A Pro Economica Alapítványnál már dolgoznak a Hargita, Kovászna, illetve a teljes Maros megyére kiterjesztett új pályázati lehetőség előkészítésén. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március végén járt Marosvásárhelyen, ahol külön kiemelte a román kormány együttműködési készségét a gazdaságfejlesztési program zökkenőmentes lebonyolításában. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a napokban jelentette be: 2019-ben kiemelt összeggel folytatódnak a külhoni magyar régiókban beindított gazdaságfejlesztési programok.

magyaridok.hu
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó