Gazdaságfejlesztő program kezdődik a Székelyföldön is
2018. július 22. 09:46

Hamarosan Székelyföldre is kiterjeszti erdélyi gazdaságfejlesztési programját a magyar kormány. Mintául a sikeresen működő Mezőség-program szolgálhat, amelyre közel ötszáz magánszemély és cég pályázott. A marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány munkatársai most azt ellenőrzik, hogy a magyar állami támogatással megvásárolt gépek, berendezések és egyéb termékek rendeltetési helyükre kerültek-e.

Kozma Mónika, az alapítvány ügyvezető igazgatója a kolozsvári Krónikának elmondta, a legtöbb pályázatot mezőgazdasági tevékenységgel is foglalkozó magánszemélyek nyerték el. A kiírás egyébként elsősorban azokat célozta meg, akik nem feltétlenül pályáznak eséllyel az országos operatív programokban, illetve az európai uniós pályázatokon. Az elnyert összeget nem a pályázó kapja kézhez, hanem kiállított végleges számla alapján az a jogi személy, amelytől a gépet, berendezést, tenyészállatot, árut megvásárolják, a sikeresen pályázó pedig kifizeti a beszállítónak a huszonöt százalékos önrészt.

A program lebonyolítói igyekeztek minimálisra csökkenteni a bürokráciát. „A könnyített pályáztatási eljárás sikerét bizonyítja, hogy a benyújtott pályázatok legalább kilencven százalékát maguk a pályázók írták meg, nem volt szükség pályázatíró cégre” – fogalmazott az erdélyi lapnak Kozma Mónika. A sikeresen pályázók közül volt, aki levendulabetakarító géphez, másvalaki szalmabrikett előállítására alkalmas berendezéshez jutott, de csirkenevelő automata ketrecrendszer is szerepelt a gazdák munkáját segítő eszközök között. A Mezőség-program összértéke másfél milliárd forint.

A Pro Economica Alapítványnál már dolgoznak a Hargita, Kovászna, illetve a teljes Maros megyére kiterjesztett új pályázati lehetőség előkészítésén. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március végén járt Marosvásárhelyen, ahol külön kiemelte a román kormány együttműködési készségét a gazdaságfejlesztési program zökkenőmentes lebonyolításában. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a napokban jelentette be: 2019-ben kiemelt összeggel folytatódnak a külhoni magyar régiókban beindított gazdaságfejlesztési programok.

magyaridok.hu
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó