Bukovinai székely keresztelő és mulatság Bonyhádon
2018. július 22. 11:31

Bukovinai székely keresztelőt és bukovinai mulatságokat mutatnak be négy nemzetiség tánccsoportjai a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon, amelyet idén 29. alkalommal rendeznek meg Bonyhádon.

Az augusztus 3-án kezdődő, kétnapos programon a bukovinai székelyek huszonhat magyarországi hagyományőrző csoportja mellett részt vesznek a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, a Madélfalvi Ifjúsági Tánccsoport és a Dévai Szivárvány Nyugdíjas Klub tagjai, Bukovina egykori nemzetiségeinek folklórját pedig egy-egy lengyel és román, valamint két ukrán táncegyüttes képviseli.

A fesztivált nyitó színpadi előadás a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban a bukovinai székely keresztelőhöz kapcsolódó szokásokat mutatja be - mondta Illés Tibor, a rendező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek. A műsorban megjelennek a keresztelő archaikus rétegei, a hozzá fűződő hiedelmek és a székelyek vallási szokásai - tette hozzá. Az előadásban részt vesznek a keresztelési ajándékként táncukat hozó külföldi együttesek is.

Augusztus 4-én a hagyományőrző csoportok felvonulása után a bukovinai nemzetiségek mulatságaiból kap ízelítőt a közönség. A székely szokások közül bemutatják a - Moldvában munkát vállalt székelyek hazatérésének örömére rendezett - "molduvázást", a katonabúcsúztatást és a húsvéti ünnepkörhöz tartozó nagyszombati határkerülést.

A művelődési házban a Csurgó zenekar és Radák János közreműködésével rendezendő táncház zárja a programot. A fesztiválon két kiállítást is láthat a közönség: a Mátyás király-emlékév alkalmából Bonyhádon mutatják be a Mátyás király - mecénás és katona című tárlatot, illetve a völgységi városba érkezik a Szabadkai Városi Múzeumnak a bukovinai székelyek bácskai éveit bemutató kiállítása.

A folklóreseményt, amelyen a soknemzetiségű tájegységből a 20. században elszármazott népcsoportok hagyományőrzői találkoznak, 1990 óta évente rendezik meg több helyszínen. Idén két lengyelországi eseményen, illetve Ukrajnában és Romániában képviselik magyar hagyományőrzők a bukovinai székely kultúrát.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Az egyház nagyon is a modern világ része
  Prőhle Gergely immáron harmadik ciklusát kezdi meg a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként, vele beszélgettünk kereszténységről, hitről, az evangélikus egyház jelenéről, az adventről és arról, hogyan tudnak a hívők segíteni a migrációs válságban. Egyáltalán: kell-e segíteni?
MTI Hírfelhasználó