Súlyosabb büntetést kapott Pak Gun Hje
2018. július 22. 11:36

Összesen harminckét évet kell börtönben töltenie a korrupció felszámolásának ígéretével megválasztott, majd 2016-ban éppen a korrupció vádja miatt hivatalából eltávolított dél-koreai exelnöknek. A 66 éves Pak Gun Hjéra még áprilisban 24 év börtönbüntetést szabtak ki korrupció, megvesztegetés, hatalommal való visszaélés és kényszerítés miatt, tegnap pedig a bíróság további nyolc év börtönbüntetéssel sújtotta a kegyvesztett politikust kormányzati alapok hűtlen kezelése és a 2016-os parlamenti választásokba való beavatkozás miatt.

A bíróság egyúttal 3,3 milliárd von (810 millió forint) bírság megfizetésére kötelezte a politikust, aki a törvényszék szerint – bizalmasaival összejátszva – legalább 30 milliárd von (7,38 milliárd forint) veszteséget okozott az állami titkosszolgálatnak. Pak tagadta bűnösségét, és nem volt jelen az ítélethirdetéskor. Az egykori elnök eddig minden tárgyalását bojkottálta arra hivatkozva, hogy az ellene indított eljárás politikai boszorkányüldözés, az igazságszolgáltatás pedig tisztességtelen vele szemben.

 

A volt államfő egy híve a szöuli bíróság előtt. A botrány megtépázta a politikusnő tekintélyét Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man

A dicstelenül távozott politikus kiskorától kezdve a szöuli elnöki rezidencia, a Kék Ház falai között nőtt fel, apja ugyanis az 1961-ben államcsínnyel hatalomra került Pak Csong Hi, aki bár a gyakran hangoztatott kritika szerint tekintélyelvű módszerekkel irányította Dél-Koreát, több mint tizenhat éven át tartó hivatali ideje alatt elindította az országot az iparosodás és a modernizáció útján.

Éppen ezért Pak Gun Hje kezdeti politikai népszerűségének nagy löketet adott a társadalomnak az apja iránti tisztelete, valamint a korrupció elleni fellépés ígérete. Pak ugyanis rendszerint arra hivatkozott kampánybeszédeiben, hogy nincs családja, „a Koreai Köztársasággal kötött házasságot”, így esetében nem fenyeget az a veszély, hogy majd a családtagjait segíti hatalomhoz, illetve állami bevételekhez (ami egyébként a dél-koreai politikában nem ismeretlen).

A Forbes amerikai üzleti magazin többször is beválasztotta Pakot a világ legbefolyásosabb vezetői, illetve női közé, azonban a 2016-ban kirobbant korrupciós botrány rövid időn belül megtépázta hírnevét, és eldöntötte a sorsát is.

magyaridok.hu
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó