Súlyosabb büntetést kapott Pak Gun Hje
2018. július 22. 11:36

Összesen harminckét évet kell börtönben töltenie a korrupció felszámolásának ígéretével megválasztott, majd 2016-ban éppen a korrupció vádja miatt hivatalából eltávolított dél-koreai exelnöknek. A 66 éves Pak Gun Hjéra még áprilisban 24 év börtönbüntetést szabtak ki korrupció, megvesztegetés, hatalommal való visszaélés és kényszerítés miatt, tegnap pedig a bíróság további nyolc év börtönbüntetéssel sújtotta a kegyvesztett politikust kormányzati alapok hűtlen kezelése és a 2016-os parlamenti választásokba való beavatkozás miatt.

A bíróság egyúttal 3,3 milliárd von (810 millió forint) bírság megfizetésére kötelezte a politikust, aki a törvényszék szerint – bizalmasaival összejátszva – legalább 30 milliárd von (7,38 milliárd forint) veszteséget okozott az állami titkosszolgálatnak. Pak tagadta bűnösségét, és nem volt jelen az ítélethirdetéskor. Az egykori elnök eddig minden tárgyalását bojkottálta arra hivatkozva, hogy az ellene indított eljárás politikai boszorkányüldözés, az igazságszolgáltatás pedig tisztességtelen vele szemben.

 

A volt államfő egy híve a szöuli bíróság előtt. A botrány megtépázta a politikusnő tekintélyét Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man

A dicstelenül távozott politikus kiskorától kezdve a szöuli elnöki rezidencia, a Kék Ház falai között nőtt fel, apja ugyanis az 1961-ben államcsínnyel hatalomra került Pak Csong Hi, aki bár a gyakran hangoztatott kritika szerint tekintélyelvű módszerekkel irányította Dél-Koreát, több mint tizenhat éven át tartó hivatali ideje alatt elindította az országot az iparosodás és a modernizáció útján.

Éppen ezért Pak Gun Hje kezdeti politikai népszerűségének nagy löketet adott a társadalomnak az apja iránti tisztelete, valamint a korrupció elleni fellépés ígérete. Pak ugyanis rendszerint arra hivatkozott kampánybeszédeiben, hogy nincs családja, „a Koreai Köztársasággal kötött házasságot”, így esetében nem fenyeget az a veszély, hogy majd a családtagjait segíti hatalomhoz, illetve állami bevételekhez (ami egyébként a dél-koreai politikában nem ismeretlen).

A Forbes amerikai üzleti magazin többször is beválasztotta Pakot a világ legbefolyásosabb vezetői, illetve női közé, azonban a 2016-ban kirobbant korrupciós botrány rövid időn belül megtépázta hírnevét, és eldöntötte a sorsát is.

magyaridok.hu
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó