Kárpátalján a folyékony klór első szállítmánya
2018. július 24. 21:53

Megérkezett Kárpátaljára kedden a lakossági ivóvíz tisztításához szükséges cseppfolyós klór három tonnányi első szállítmánya, amelyet a magyar kormány sürgősségi humanitárius segítségként juttatott az ukrajnai megyének Hennagyij Moszkal kormányzó kérésére.

A kormányzó a múlt héten fordult a magyar kormányhoz az ungvári főkonzulátuson keresztül, hogy humanitárius segélyként adományozzon 15 tonna cseppfolyós klórt Kárpátaljának a lakossági ivóvízellátásban kialakult válsághelyzet megoldása érdekében, ami annak következtében állt elő, hogy Ukrajnában leállt a folyékony klórt előállító egyetlen vegyipari üzem. A klórhiány miatt országszerte sok millió, Kárpátalján több százezer ember ivóvízzel történő ellátása került veszélybe.

Buhajla József ungvári magyar főkonzul, aki a Csap-Záhony közúti határátkelőhely ukrán oldalán adta át a klórszállítmányt Hennagyij Moszkalnak, a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a mostani humanitárius segély is nagyon fontos támogatás Magyarország részéről, amely a lakossági ivóvízellátással kapcsolatban Kárpátalján kialakult krízishelyzet megoldására irányul.

„Magyarország ismételten segítő kezet nyújtott Kárpátaljának nemzetiségre való tekintet nélkül, hiszen a vizet mindenki fogyasztja, így mindenkit fenyeget a fertőzés veszélye, amelyet a kezeletlen ivóvíz hordoz” – hangsúlyozta. Hozzátette, a mostani palackozott klórszállítmány értéke mintegy hatmillió forint, de Magyarország állta a szállítás költségeit is.

A diplomata azt is elmondta, hogy amennyiben szükség lesz rá, Magyarország leszállítja a kért klórmennyiség fennmaradó 12 tonnányi részét is, megjegyezve, az ukrajnai klórelőállító üzem időközben felújította a termelést.

Ukrán újságírói kérdésre válaszolva, hogy miként viszonyul a magyar kormány a hozzá Kárpátaljáról érkező gyakori segélykérésekre, Buhajla József kifejtette: ez azt jelzi, hogy az ukrán kormány nem igazán foglalkozik Kárpátalja problémáival, beleértve a többi között a fertőző betegségek elleni vakcinákkal történő ellátást vagy az úthálózat hiányosságait. Ha kérik, akkor Magyarország – jó szomszédként – minden esetben segít Ukrajnának, a két állam közötti feszült viszony ellenére is – emlékeztetett a főkonzul.

Hennagyij Moszkal elmondta, a magyarországi klóradomány 18 kárpátaljai vízmű működését, és ugyanennyi település lakosságának egészséges ivóvízzel történő ellátását teszi lehetővé másfél hónapig.

Hozzáfűzte, az ukrajnai klórhiányt belpolitikai és oligarcha-csatározások idézték elő, ezért szerinte fennáll a veszélye annak, hogy ismét szünetelni fog a cseppfolyós klór gyártása. A kárpátaljai lakossági ivóvízellátás biztonságát fenyegető másik nagy veszélynek azt nevezte, hogy lakossági fogyasztók óriási tartozást halmoztak fel a vízművekkel szemben, mert sokan képtelenek megfizetni a magas vízdíjakat.

Kárpátalja kormányzója arra a kérdésre válaszolva, hogy miért mindig Magyarországtól kér segítséget, elmondta: ő a megye első számú végreható hatalmi vezetője, ezért rá hárul a lakosság ellátásával, biztonságával kapcsolatos minden felelősség, így számára nincs más kiút, minthogy minden esetben a magyar kormányhoz forduljon sürgősségi támogatásért. Hennagyij Moszkal köszönetet mondott Magyarországnak, amiért mindig azonnal pozitívan reagál a segélykéréseire.

MTI
Címkék:
  • Videó mint politikai csapásmérés
    Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
  • Elszállt egy hajó a szélben
    Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
MTI Hírfelhasználó