Mattarella szerint a Brenner-hágó nyitott határ
2018. július 26. 22:32

A Brenner-hágó nyitott határ jellegét hangsúlyozta Sergio Mattarella olasz államfő csütörtökön újságírók előtt a római Quirinale-palotában.

A köztársasági elnöki palotában Mattarella  felhívta a figyelmet arra, hogy az Ausztriát és Olaszországot  korábban elválasztó Brenner-hágó összekötő kapoccsá vált. Ugyanakkor figyelmeztetett: paradox módon egy évszázaddal az első világháború végét követően fennáll a veszélye, hogy „meggondolatlan kezdeményezések” a közös határ lezárásához vezethetnek.

Határellenőrzések

Bécs ismételten kilátásba helyezte, hogy tartós határellenőrzéseket vezet be az olasz-osztrák határon, a Brenner-hágónál, ha tovább növekedik a migrációs nyomás. „A történelem és a nemzetközi kapcsolatok nagy vívmányai,  köztük a határok  lebontása Németország és Franciaország, valamint Írország és Észak-Írország között az emberiség örökségének részei” — emelte ki Mattarella. Mint mondta, a Brenner-hágó is egy pozitív példa ebben a viszonylatban.

Az illegális bevándorlásról is szólt

Az olasz elnök az illegális bevándorlásról is szólt. Emlékeztetett: világszerte mintegy 65 millió menekültet tartanak nyilván. Egyben üdvözölte az Európai Unió készségét arra, hogy együttműködjön Olaszországgal a menekültválságban. Mattarella szerint e tekintetben végre pozitív jelzéseket kapnak különböző uniós tagállamoktól.  Utalt arra, hogy egy uniós cselekvési tervre van szükség, mert csak így lehetséges a bevándorlás kezelése.

Mattarella állást fogléalt  az Európai Unió megújítása mellett.  „A bizonytalanság korszakában élünk. Vagy  megújul az Európai Unió, vagy elkerülhetetlenné válik  a kontinens  hanyatlása” – vélekedett az olasz elnök.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: ők mind ott lesznek, "legyünk ott mi is!"
  A bevándorlás nemcsak "kulturális bajt hoz ránk", és nemcsak "a közbiztonságot rontja le", hanem "anyagilag megroppantaná" Magyarországot. A következő uniós költségvetésben el kellene érni, hogy ne a bevándorlásra fordítsák az európai adófizetők pénzét, hanem például családtámogatásra és fejlesztésekre.
 • Gulyás Gergely: Pontosan tudjuk, kik a szövetségeseink
  Az Európai Néppárt és a jobboldali, Európai Konzervatívok és Reformisták közötti szövetséget hozna létre a hét végi választások után a Fidesz — egyebek mellett erről beszélt lapunknak Gulyás Gergely.
 • Orránál fogva
  Dobrev most listavezetőként ott folytatja, ahol a férje abbahagyta.
MTI Hírfelhasználó