Görög belpolitikai válság dúl a tűzvész miatt
2018. augusztus 8. 14:06

Kisebb belpolitikai válságot okoz Görögországban a két héttel ezelőtti tűzvész, a közvélemény és az ellenzék ugyanis a görög kormányt vádolja, hogy nem reagált időben az eseményekre: a Ciprasz kormány pedig látszat-intézekdésekkel igyekszik elhárítani a felelősséget – a tűzvészben érintett települések vezetői szerint a kormánynak elképzelése sincs arról, hogyan akadályozza meg ha egy hasonló tűzeset történne; a tragédiában 91-en vesztették életüket másfél ezer ingatlan pedig megsemmisült.

Leégett házak, felperzselt föld, és kiégett autók szegélyezik Matit, az egykor népszerű tengerparti üdülővárost több mint két héttel a pusztító futótűz után. A görög fővárostól 30 km-re fekvő város nagy része teljesen megsemmisült. Életnek nyoma sincs az utcákon, a lakók nem tértek vissza azóta sem a házaikhoz. A görög hatóságok vizsgálata megállapította: szabálytalanságok is hozzájárultak a nagy pusztításhoz. Sok ház engedély nélkül és túl közel egymáshoz épült. Így a tűz rendkívül gyorsan terjedt házról házra, az emberek pedig nem tudtak elmenekülni a szűk utcákba betörő lángok elől.

„Ezentúl nem tolerálhatjuk azt a káoszt, amit az engedélyek nélküli építkezések okoztak. Mindent, ami veszélyt jelent az emberi életre, erdőinkre, a tengerpartra megsemmisítjük. Ezzel tartozunk a tűzvészben meghalt áldozatok emlékének és kötelességünk rendet teremteni a következő generációk számára” – jelentette be Alekszisz Ciprasz, görög miniszterelnök. A görög közvélemény szerint ez nem elég. Az ellenzéki pártok szerint a kormány nagyon lassan reagált az eseményekre. A későn meghozott intézkedések miatt 91-en meghaltak, mintegy 1500 ház égett le és további félezer ingatlan szenvedett súlyos károkat Görögország eddigi legpusztítóbb tűzesetében.

Eltűnt személyek után kutat a Görög Vöröskereszt munkatársa egy leégett lakóépületben, az Athéntól keletre fekvő, tűzvész sújtotta Matiban 2018. július 25-én (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

Eltűnt személyek után kutat a Görög Vöröskereszt munkatársa egy leégett lakóépületben, az Athéntól keletre fekvő, tűzvész sújtotta Matiban 2018. július 25-én (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A polgár- és katasztrófavédelmi miniszter ugyan beadta lemondását, de nem ismerte el politikai felelősségét a történtek miatt. „Igyekeztem átgondolni, hogy hol hibáztunk és milyen felelősség terhelheti a katasztrófavédelmet. A tűzvész napjaiban én voltam a parancsnoki központban az irányító, de semmilyen elhárítási hibára nem emlékszem” – nyilatkozta lemondásakor Nikosz Toszkasz, az egykori polgárvédelmi miniszter. A tűzvészben legnagyobb károkat szenvedett Athén környéki települések vezetői azt sürgetik, hogy a görög kormány dolgozzon ki egy vészhelyzeti tervet, amivel elkerülhetők lennének a hasonló tragédiák.

„Az utóbbi években igen erős a szél a térségben és rövid idő alatt változik az iránya. Ilyen helyzetben egy újabb tűzvész végzetes lehet. Sajnos a hagyományos módszerekkel már nem tudjuk megfékezni a tüzet, a hatásos tűzoltó-helikopterekből pedig nincs elég Görögországban” – figyelmeztetett az Athén melletti kisváros Megara polgármestere, Grigoriosz Sztamoulisz. A károsultak pedig a kárigények lassú ügyintézésére panaszkodnak. Habár a kormány minden családnak egyszeri 6000, minden vállalkozásnak pedig 8000 eurós gyorssegélyt szavazott meg. A kérelmek beadása csak pár napja indult el és az ügyintézés nehézkes: rengeteg dokumentumot kell csatolni hozzá. Sürgető lenne a segítség, mivel több száz családnak szinte mindene odaveszett a tűzvészben.

hirado.hu - M1
Címkék:
megmondó
Azt is elismerem, hogy a német alkotmánybíróság bizonyára okosabb, szaktudásban mélyebb jogi ismeretekkel bíró intézmény nálam.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI