Görög belpolitikai válság dúl a tűzvész miatt
2018. augusztus 8. 14:06

Kisebb belpolitikai válságot okoz Görögországban a két héttel ezelőtti tűzvész, a közvélemény és az ellenzék ugyanis a görög kormányt vádolja, hogy nem reagált időben az eseményekre: a Ciprasz kormány pedig látszat-intézekdésekkel igyekszik elhárítani a felelősséget – a tűzvészben érintett települések vezetői szerint a kormánynak elképzelése sincs arról, hogyan akadályozza meg ha egy hasonló tűzeset történne; a tragédiában 91-en vesztették életüket másfél ezer ingatlan pedig megsemmisült.

Leégett házak, felperzselt föld, és kiégett autók szegélyezik Matit, az egykor népszerű tengerparti üdülővárost több mint két héttel a pusztító futótűz után. A görög fővárostól 30 km-re fekvő város nagy része teljesen megsemmisült. Életnek nyoma sincs az utcákon, a lakók nem tértek vissza azóta sem a házaikhoz. A görög hatóságok vizsgálata megállapította: szabálytalanságok is hozzájárultak a nagy pusztításhoz. Sok ház engedély nélkül és túl közel egymáshoz épült. Így a tűz rendkívül gyorsan terjedt házról házra, az emberek pedig nem tudtak elmenekülni a szűk utcákba betörő lángok elől.

„Ezentúl nem tolerálhatjuk azt a káoszt, amit az engedélyek nélküli építkezések okoztak. Mindent, ami veszélyt jelent az emberi életre, erdőinkre, a tengerpartra megsemmisítjük. Ezzel tartozunk a tűzvészben meghalt áldozatok emlékének és kötelességünk rendet teremteni a következő generációk számára” – jelentette be Alekszisz Ciprasz, görög miniszterelnök. A görög közvélemény szerint ez nem elég. Az ellenzéki pártok szerint a kormány nagyon lassan reagált az eseményekre. A későn meghozott intézkedések miatt 91-en meghaltak, mintegy 1500 ház égett le és további félezer ingatlan szenvedett súlyos károkat Görögország eddigi legpusztítóbb tűzesetében.

Eltűnt személyek után kutat a Görög Vöröskereszt munkatársa egy leégett lakóépületben, az Athéntól keletre fekvő, tűzvész sújtotta Matiban 2018. július 25-én (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

Eltűnt személyek után kutat a Görög Vöröskereszt munkatársa egy leégett lakóépületben, az Athéntól keletre fekvő, tűzvész sújtotta Matiban 2018. július 25-én (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A polgár- és katasztrófavédelmi miniszter ugyan beadta lemondását, de nem ismerte el politikai felelősségét a történtek miatt. „Igyekeztem átgondolni, hogy hol hibáztunk és milyen felelősség terhelheti a katasztrófavédelmet. A tűzvész napjaiban én voltam a parancsnoki központban az irányító, de semmilyen elhárítási hibára nem emlékszem” – nyilatkozta lemondásakor Nikosz Toszkasz, az egykori polgárvédelmi miniszter. A tűzvészben legnagyobb károkat szenvedett Athén környéki települések vezetői azt sürgetik, hogy a görög kormány dolgozzon ki egy vészhelyzeti tervet, amivel elkerülhetők lennének a hasonló tragédiák.

„Az utóbbi években igen erős a szél a térségben és rövid idő alatt változik az iránya. Ilyen helyzetben egy újabb tűzvész végzetes lehet. Sajnos a hagyományos módszerekkel már nem tudjuk megfékezni a tüzet, a hatásos tűzoltó-helikopterekből pedig nincs elég Görögországban” – figyelmeztetett az Athén melletti kisváros Megara polgármestere, Grigoriosz Sztamoulisz. A károsultak pedig a kárigények lassú ügyintézésére panaszkodnak. Habár a kormány minden családnak egyszeri 6000, minden vállalkozásnak pedig 8000 eurós gyorssegélyt szavazott meg. A kérelmek beadása csak pár napja indult el és az ügyintézés nehézkes: rengeteg dokumentumot kell csatolni hozzá. Sürgető lenne a segítség, mivel több száz családnak szinte mindene odaveszett a tűzvészben.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Tőkés: Gyulafehérvárra ésTrianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia
  Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó