Egyre több gondot okoznak a migránsok Boszniában
2018. augusztus 8. 23:06

Egyre türelmetlenebbek és a helyiek szerint egyre több gondot okoznak az illegális bevándorlók Boszniában, a horvát határ közelében. Mindennaposak a verekedések, lakatlan épületeket foglalnak el és rendőrökre támadnak az Ázsiából és Afrikából érkező emberek. De a régi útvonalakon, a Balkánon is állandó a mozgás – közölte az M1 Híradója.

Két román férfit vettek őrizetbe a hatóságok Temesvár közelében kedden. Azzal gyanúsítják őket, hogy húsz ázsiai határsértőnek segítettek illegális határátlépésben. A hatóságok egy kisbuszban találtak rá az iratok nélküli migránsokra, akik iraki, iráni és szíriai állampolgároknak vallották magukat.

Bár a román határrendőrség már sokszor figyelmeztette a sofőröket, hogy határsértőket segíteni bűncselekmény, az embercsempészek nem adják fel. Múlt pénteken szintén két román férfi bukott le, akik a szerb határ közelében vettek fel iraki és szíriai bevándorlókat.

Nem csak Romániában rendszeresek a próbálkozások. Szerbia felől jelenleg a legtöbben Bosznia-Hercegovinába indulnak, azt mondják azért, mert a legnagyobb eséllyel itt lehet átjutni a határon.

Egyre több az incidens

Az országban jelenleg a horvát határhoz közeli városban vannak a legtöbben, több ezer migráns lepte el az utcákat. A parkokban, a játszótereken és az út mentén is mindenhol bevándorlókkal lehet találkozni.

A migránsok miatt egyre több az incidens a városban. Legutóbb néhány nappal ezelőtt, két marokkói férfi támadt rá egy rendőre, aki igazoltatni próbálta őket. Az erősen alkoholos állapotban lévő fiatal bevándorlók megfékezésére erősítést kellett hívni.

A közelmúltban egy betöréshez is riasztották a hatóságokat. Egy bihácsi asszony ugyanis arra lett figyelmes, hogy egy idegen férfi van a lakásában. Szerencséje volt, mert a férje időben hazaért és riasztotta a rendőröket. A 27 éves afganisztáni migránst letartóztatták, a gyanú szerint ugyanis meg akarta erőszakolni a nőt.

Rendszeresek a tömegverekedések

A migránsok legtöbbször egymással kerülnek konfliktusba. A helyiek aggódnak és úgy érzik, a helyzetet már nem uralja a városvezetés. A rendőrség pedig arról is beszélt, hogy ha ebben a tempóban folytatódik a migránsok beáramlása, akkor eljön az a pillanat is, hogy nem tudják fenntartani a közrendet.

A tarthatatlan helyzet miatt a bihácsiak egy része hétfőre utcai tüntetést kezdett szervezni.

A migráció a legfontosabb kampánytéma

Jelenleg Bosznia-Hercegovinán keresztül vezet a fő balkáni útvonal – erről beszélt az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György leszögezte, a magyar és az európai választások eredményei már világosan megmutatták, az emberek nem akarnak olyan bevándorlóországban élni, ahol romlik a biztonsági helyzet, és felborul mindennapi életük. Hozzátette, a tömeges bevándorlás a legfontosabb kampánytéma lehet az európai parlamenti választáson is.

Bakondi György arról is beszélt, hogy magyar határőrizet stabil, az embercsempészek ezért nem hazánk felé irányítják a bevándorlókat. Bosznia-Hercegovina azonban komoly bajba került azzal, hogy év eleje óta több mint 10 ezer bevándorlót engedett be az országba.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Tőkés: Gyulafehérvárra ésTrianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia
  Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó