Újabb véráztatta napot jegyeznek Jemenben
2018. augusztus 9. 21:21

Légitámadás ért csütörtökön egy piacot és egy autóbuszt Jemen északi részén, a húszi lázadók ellenőrizte területen, több tucatnyian meghaltak, köztük gyerekek, és több tucatnyi a sebesültek száma is – közölték különböző források.

Az eset Dahjan városában történt, az északnyugat-jemeni Szaada tartományban, amely a síita felkelők egyik erőssége. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) Twitter-oldalán közölte, hogy 29, 15 évesnél fiatalabb gyerek holttestét szállították a humanitárius szervezet által támogatott egyik kórházba Szaada tartományban. További 48 sebesültet, köztük 30 gyereket vittek be az egészségügyi létesítménybe.

Az ICRC egyik meg nem nevezett szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az említett számadatok nem a végleges adatokat tükrözik, tekintve, hogy a támadás áldozatait több különböző kórházba szállították. Nagy részüket az említett kórházba vitték.

Az esettel kapcsolatban megszólalt Geert Cappelaere, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatója. „Ismét számos gyerek halhatott vagy sebesülhetett meg, amikor támadás ért egy autóbuszt Jemen északi részén. A gyerekek mindegyike 15 év alatti lehet. A világnak valóban szüksége van arra, hogy további ártatlan gyerekek meggyilkolását nézze végig ahhoz, hogy megálljt parancsoljon a kegyetlen háborúnak Jemenben?” – fogalmazott.

Törzsi vezetők a húszi lázadók ellen harcoló, szaúdi vezetésű külföldi katonai koalíciót vádolják a támadással.

A szaúdi vezetésű katonai koalíció a légicsapással kapcsolatban közölte: legitim katonai műveletet hajtott végre, amely megfelelt a nemzetközi humanitárius törvényeknek. A harci repülők a húszik rakétakilövő állásait vették célba, ahonnan a Szaúd-Arábia déli részén található Dzsaizán ipari város ellen intéztek támadást szerdán a jemeni lázadók. A koalíció egyúttal azzal vádolta a húszikat, hogy gyermekeket használnak élő pajzsnak.

Abdul-Gáni Najeb, Szaada tartomány egészségügyi hivatalának vezetője a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a halálos áldozatok száma 43, a sebesülteké 61. A lázadók tévéje, a Szanaából sugárzó al-Maszíra 39 halálos áldozatról és 51 sebesültről számolt be, akiknek a zöme gyerek.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Mutassuk meg Brüsszelnek, hogy milyen sokan vagyunk!
  Közvélemény-kutatók szerint várhatóan négy-hat magyarországi párt, illetve pártszövetség jut be az Európai Parlamentbe (EP) a mostani választáson a 9 induló lista közül. A legfrissebb támogatottsági adatok alapján mandátumot szerez majd a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, a DK, továbbá esélyes lehet még az LMP és a Momentum is.
 • A nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz
  Magyarország gazdasága az első negyedévben 5,2 százalékkal bővült, ez az Európa-bajnok növekedés azt igazolja, hogy a nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az elsősorban automatizált logisztikai polcrakodó gépeket (RBG) gyártó MIAS Hungary Kft. kapacitásbővítő beruházásának alapkőletételi ünnepségén szerdán Gyöngyösön.
 • Kvíz
  Vajon az alább idézett beszédet ki mondta el? Vilmos német császár 1916-ban, Joseph Goebbels náci propaganda-miniszter 1940-ben, Gerhard Schröder volt német kancellár az Unió keleti bővítésekor vagy Manfred Weber EU főbiztos-jelölt a mostani kampányban?
MTI Hírfelhasználó