Egyre több robbanószerkezet kerül elő a Dunából
2018. augusztus 9. 21:23

A Duna alacsony vízállása miatt több dolguk akad a honvédség tűzszerészeinek. A korábban víz alatt lévő mederben ugyanis felszínre kerülnek az eddig víz alatt lévő világháborús bombák és egyéb robbanószerkezetek. Néhány napja vízben játszó gyerekek egy éles kézigránátot találtak a folyóban.

A Duna vízállása mára a valaha mért legalacsonyabb értékre csökkent. Míg Budapestnél nulla, addig Szentendrénél mínusz 15 centiméter. Az alacsony vízszint miatt a megszokotthoz képest jóval több második világháborús robbanószerkezet kerül felszínre.

Egy testvérpár néhány napja Gödnél egy éles kézigránátot talált az iszapban, de aknavetőgránátok millió számra lehetnek még a földben, vagy a folyók medrében. A tűzszerészek azt mondják, ha valaki robbanószerkezetet, vagy ahhoz hasonló tárgyat talál, azonnal értesítse a hatóságokat.

A honvédség tűzszerészei évente átlagosan kétezer riasztást kapnak, az esetek 60 százalékában éles robbanószerkezetet kell hatástalanítaniuk.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó