Nem akarnak hazatérni a szlovák tudósok
2018. augusztus 10. 11:01

Magasabb fizetés, a kutatásra szánt pénzek átláthatóbb elosztása, jobban képzett csapat - ezzel indokolták egy friss felmérésben az egyetemi oktatók és kutatók azt, hogy miért maradnak külföldön.

Az Értelmet nyer elnevezésű civil kezdeményezés szervezői emlékeztetnek arra, hogy ez Szlovákiában többéves probléma. Sok szlovák külföldre megy tanulni, legtöbbjük ott is marad, csupán kevesek térnek vissza.

Pontos számok nem állnak rendelkezésre arról, hogy hány szlovák egyetemi kutató, ill. oktató dolgozik külföldön. Az Értelmet nyer kérdésére 197-en válaszoltak. Míg a külföldi kiküldetésük kezdetén 19 százalékuk mondta azt, hogy nem tervez hazajönni Szlovákiába, egy bizonyos idő eltelte után már 43 százalékuk állította ugyanezt.

Renáta Hall projektvezető szerint nem az a baj, hogy elmennek az egyetemi kutatók és oktatók, hanem az, hogy nem térnek vissza. „Ennek több oka lehet. Például, hogy kint jobban képzett csapatban dolgozhatnak, a kutatásra szánt pénzeket átláthatóbb módon osztják el vagy, hogy ott kint jobban keresnek” – mondta a civil szervezet képviselője.

Azok, akik visszatértek, azt mondják, hogy kint jobbak a feltételek. Odahaza még a tanulmányi motiváció is elégtelen, emellett pedig jobb hatással van a kutatói munkára egy multikulturális közeg, mert más kihívásokat és összetettebb célokat állíthat az ember elé – állítják egyes egyetemi oktatók.

A szlovák oktatásügyi tárca fontosnak tartja, hogy valahogy visszacsalogassa ezeket az egyetemi kutatókat, ill. oktatókat szülőföldjükre. A minisztérium közölte, hogy átsorolták a tudományos munkatársakat az egyetemi oktatók bértáblázatába, így emelkedett a fizetésük. Ez vonatkozik a doktorandusz hallgatókra is, mert – mint az oktatásügyi tárca állítja – ezeket a tudományos dolgozókat itt akarják tartani Szlovákiában.

A minisztérium programját, amellyel visszacsalogatnák a külföldre költözött kutatókat, mindössze húszan használták ki három év alatt.

A tárca ősszel olyan törvénymódosítás beterjesztését tervezi, amellyel egyszerűsítenék a szabályrendszert, hogy több fiatal kutatót csalogathassanak vissza Szlovákiába.

infostart.hu
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó