Merkel Madridban keresi a közös európai megoldást
2018. augusztus 12. 22:00

Angela Merkel német kancellár és Pedro Sanchez spanyol kormányfő Andalúziában találkozott. A hírügynökségek csupa olya képeket hoztak nyilvánosságra, ahol mosolyog, jókedvűen beszélget, és vidáman kirándul. Merkel – hivatalosan – egy jobboldali pártot vezet, Sanchez szocialista, de most együtt keresik a közös európai megoldást a bevándorlási válságra – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy kellemes hajózás a Guadalquivir folyón, majd közös kirándulás Andalúziában a Doñana Nemzeti Parkban. Angela Merkel német kancellár és Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök házastársaik kíséretében a legnagyobb barátságban és egyetértésben látogatták meg Európa egyik leghíresebb rezervátumát.

A jó hangulathoz hozzájárult az is, hogy Spanyolország és Németország között életbe lépett az az egyezmény, amely szerint a Spanyolországban regisztrált, majd a német-osztrák határon feltartóztatott menedékkérőket visszaküldik a dél-európai országba.

Berlini elemzők a spanyol-német megállapodást jelképes jelentőségűnek tartják – mondta el az M1 berlini tudósítója.

A kétoldalú tárgyalásokon Angela Merkel örömét fejezte ki, hogy Spanyolország beengedi a migránsokat, és ezzel nem kis terhet vesz a nyakába. A német kancellár ismét szorgalmazta, hogy valamennyi uniós tagállam vegye ki a részét ennek a problémának a megoldásából, vagyis vegyenek át migránsokat a spanyoloktól.

A spanyol miniszterelnök azt mondta, minél nagyobb a szakadék Európa és Afrika között, annál nagyobb lesz a Földközi-tengeren zajló dráma. „Szolidaritást vállalunk az Európai Unióval és tudatában vagyunk annak, hogy kontrollálnunk kell a másodlagos migrációt, ami nagy mértékben sújtja Németországot” – fogalmazott Sanchez.

Ám épp a másodlagos migráció, vagyis az első uniós országból más tagállamok felé történő vándorlás megfékezése az, sok helyütt gondot jelent. Az algecirasi befogadóközpontba például naponta 400 illegális bevándorlót szállítanak a hatóságok a különböző spanyol kikötőkből. Az ott dolgozók azt mondták, 24 órájuk van arra, hogy a beérkezetteket regisztrálják, személyi adataikat egyeztessék azzal az országgal, ahonnan jöttek.

Sanlúcar de Barrameda, augusztus 11. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (j) és Angela Merkel német kancellár kezet fog sajtóértekezletük kezdetén a dél-spanyolországi Sanlúcar de Barrameda településen 2018. augusztus 11-én. (MTI/EPA/A. Carrasco Ragel)

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár kezet fog sajtóértekezletük kezdetén (Fotó: MTI/EPA/A. Carrasco Ragel)

Spanyolország egyelőre kitart amellett, hogy befogadja a Földközi-tengeren át érkezett migránsokat. Az Európai Bizottság már több mint 30 millió eurós gyorssegéllyel ismerte el Madrid erőfeszítéseit, július elején pedig a spanyol miniszterelnököt felkereste Soros György is.

A titkos találkozó az után jött létre, hogy a spanyolok két, migránsokkal teli hajót befogadtak. A súlyos költségvetési gondokkal küzdő Spanyolország miniszterelnökét két pénzügyi tanácsadó kíséretében kereste fel a befogadás párti nézeteiről ismert milliárdos. A találkozó után jelentette be Brüsszel, hogy pénzt küld a madridi kormánynak.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • 180 walesi bárd
  Írók a szolidaritásért című kiáltványban állnak ki magyar írók a holnapi tüntetés résztvevői mellett. Többek között Kepes András, Saly Noémi, Nyáry Krisztián, Závada Pál, Radnóti Sándor, Kálmán C. György, Kornis Mihály, Parti Nagy Lajos és még sokan mások aláírták azt a szolidaritási fogalmazványt, amely a Rabszolga-törvény miatt kiszolgáltatottá vált emberek, valamint az esélyegyenlőség sárba tiprása miatt bajba jutott honfitársaink melletti kiállást fogalmazza meg.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
MTI Hírfelhasználó