20 éves merényletre emlékeztek Észak-Írországban
2018. augusztus 12. 22:50

Az omagh-i merénylet áldozataira emlékeztek Észak-Írországban vasárnap, a terrorcselekmény huszadik évfordulójának közeledtével.

A pokolgépes merénylet volt a legvéresebb az észak-írországi felekezeti konfliktusban: 29-en vesztették életüket, 220-an sebesültek meg, de mindmáig nem ítéltek el senkit az ügyben.

A hivatalos megemlékezést angol, ír és spanyol nyelven tartották, utóbbit a halálos áldozatok között szereplő két spanyol turista előtt tisztelegve. Az eseményt, amelynek része volt egy ökumenikus szertartás is, a globális terrorizmus áldozatai emlékének is szentelték, és részt vettek rajta a brit, az ír és a spanyol kormány képviselői.

Az omagh-i merényletet 1998. augusztus 15-én követte el a magát Valódi IRA-nak nevező, fanatikus britellenes csoport, amelynek tagjai jórészt a legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak szembehelyezkedve az észak-írországi megbékélési folyamattal.

A halálos áldozatok között kilenc gyerek és egy ikrekkel várandós nő is volt.

A rendkívüli pusztítás egyik fő oka az volt, hogy a terrorcsoport adott ugyan figyelmeztetést a készülő merényletre, de a hatóságok szerint félreértelmezhetően jelölte meg a pokolgép helyét, és a környéket evakuáló biztonsági erők a tömeget éppen a 225 kilogramm robbanóanyagot rejtő gépkocsi felé terelték.

A BBC tudósítása szerint az idei volt az utolsó hivatalos megemlékezés a merénylet évfordulójáról, a jövőben civil megemlékezéseket tartanak majd.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • 180 walesi bárd
  Írók a szolidaritásért című kiáltványban állnak ki magyar írók a holnapi tüntetés résztvevői mellett. Többek között Kepes András, Saly Noémi, Nyáry Krisztián, Závada Pál, Radnóti Sándor, Kálmán C. György, Kornis Mihály, Parti Nagy Lajos és még sokan mások aláírták azt a szolidaritási fogalmazványt, amely a Rabszolga-törvény miatt kiszolgáltatottá vált emberek, valamint az esélyegyenlőség sárba tiprása miatt bajba jutott honfitársaink melletti kiállást fogalmazza meg.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
MTI Hírfelhasználó