Látogatórekord a Kurultájon
2018. augusztus 12. 22:58

Három nap alatt több mint 160 ezren látogattak el Bugacra, a Magyar Törzsi Gyűlésre. A zárónap egyik leglátványosabb eseménye a nagy seregszemle volt: négyszáz hagyományőrző lovas vonult fel a pusztában.

Rengeteg, mintegy négyszáz lovas és gyalogos vonult fel díszesebbnél-díszesebb ruhákban a Kurultáj zárónapján. Európa legnagyobb törzsi gyűlésén rekordot döntött a résztvevők és a látogatók száma is, hiszen több mint 160 ezren voltak a találkozón.

A vendégeket különleges kézműves vásárra várták, ahol hagyományos fegyverek, különféle öltözékek, kiegészítők, ételek és italok vártak mindenkit. A legnépszerűbb az ostorok kipróbálása volt. Emellett volt bothúzó Európa bajnokság és birkózás, felvonultak mutatványosok, trombitások, népviseletbe, ősmagyar ruhába öltözött hagyományőrzők is. Az íjászok viadalának pedig vasárnap tartották a döntőjét.

Az első Kurultájt tíz évvel ezelőtt rendezték meg, azóta a sztyeppei lovas nomád civilizáció legnagyobb kulturális találkozójává vált.

A háromnapos fesztiválra az Országgyűlés elnöke is ellátogatott. Kövér László a magyar kulturális önrendelkezési igény kinyilvánításának, legnépesebb fórumának nevezte a Kurultájt. Az elnök hangsúlyozta az elmúlt évtized Kurultájai azt is üzenik: magyarok milliói várják el, hogy az állam gondoskodjon a XXI. századi magyar kulturális önrendelkezésről.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • 180 walesi bárd
  Írók a szolidaritásért című kiáltványban állnak ki magyar írók a holnapi tüntetés résztvevői mellett. Többek között Kepes András, Saly Noémi, Nyáry Krisztián, Závada Pál, Radnóti Sándor, Kálmán C. György, Kornis Mihály, Parti Nagy Lajos és még sokan mások aláírták azt a szolidaritási fogalmazványt, amely a Rabszolga-törvény miatt kiszolgáltatottá vált emberek, valamint az esélyegyenlőség sárba tiprása miatt bajba jutott honfitársaink melletti kiállást fogalmazza meg.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
MTI Hírfelhasználó