Aquarius mentőhajó - Párizs bírálja Rómát
2018. augusztus 14. 09:55

A francia hatóságok bírálták hétfőn Olaszországot, mert ismét nem engedte kikötni az Aquarius mentőhajót, amely arra vár, hogy partra tehesse a múlt héten a tengerből kimentett 141 embert.

„A humanitárius szükségletekre való reagálás érdekében megbeszéléseket folytatunk az érintett országokkal, hogy a tengerjogi szabályozás teljes mértékű tiszteletben tartása mellett a hajó a lehető leghamarabb befuthasson a legközelebbi biztonságos kikötőbe” – közölte a francia elnöki hivatal. A francia SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civilszervezetek által fenntartott hajó a múlt pénteken vette fel fedélzetére a 141 bevándorlót Líbia partjaival szemben.

Újrakezdődik a huzavona

Mint azt az Aquarius honlapján közzétett nyilatkozat tartalmazza, a hajó elhagyta a Líbiával szembeni nemzetközi vizeket, és jelenleg Szicília, Málta és az olasz Lampedusa sziget között várakozik arra, hogy kiköthessen. Eközben Jean-Claude Gayssot, a dél-franciaországi Sete kereskedelmi kikötőjének igazgatója felajánlotta, hogy fogadja a hajót, a döntést azonban az államnak jóvá kell hagynia.

Korábban Málta közölte, jogilag nem köteles a hajó befogadására. Olaszország szerint Nagy-Britanniának kellene befogadnia a hajót, mert az egy gibraltári kikötőben van bejegyezve. „Oda mehet, ahova csak akar, de nem Olaszországba!” – írta hétfőn Twitter-bejegyzésében Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát és Máltát említette mint olyan országokat, amelyek kikötőiben lehorgonyozhat a hajó.

Megtagadják a hajótól a gibraltári zászlót

Az olasz partokat és parti őrséget felügyelő Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter pedig azt írta Twitter -bejegyzésében, hogy a gibraltári kapcsolat miatt Nagy-Britanniának „kellene felelősséget vállalnia a hajótöröttekért”. A Spanyolország déli határánál fekvő brit terület szerint azonban a hajónak egy olasz kikötőbe kellene befutnia, és bejelentette, hogy a hajó augusztus 20-ától nem hajózhat gibraltári zászló alatt, és a „tényleges tulajdonos” zászlajához kell visszatérnie, amely Németország.

Spanyolország is vonakodik fogadni a hajót, arra hivatkozik, hogy kikötői „nem a legbiztonságosabbak” ebben a helyzetben, és különben is, „nem a legközelebbiek a nemzetközi tengerjogi szabályozásban foglaltak szerint”.

Brüsszel sem tétlenkedik, mint azt a Reuters brit hírügynökséggel egy meg nem nevezett szóvivő közölte, az Európai Bizottság számos EU-tagállammal van folyamatos kapcsolatban a probléma megoldása érdekében.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó