Aquarius mentőhajó - Párizs bírálja Rómát
2018. augusztus 14. 09:55

A francia hatóságok bírálták hétfőn Olaszországot, mert ismét nem engedte kikötni az Aquarius mentőhajót, amely arra vár, hogy partra tehesse a múlt héten a tengerből kimentett 141 embert.

„A humanitárius szükségletekre való reagálás érdekében megbeszéléseket folytatunk az érintett országokkal, hogy a tengerjogi szabályozás teljes mértékű tiszteletben tartása mellett a hajó a lehető leghamarabb befuthasson a legközelebbi biztonságos kikötőbe” – közölte a francia elnöki hivatal. A francia SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civilszervezetek által fenntartott hajó a múlt pénteken vette fel fedélzetére a 141 bevándorlót Líbia partjaival szemben.

Újrakezdődik a huzavona

Mint azt az Aquarius honlapján közzétett nyilatkozat tartalmazza, a hajó elhagyta a Líbiával szembeni nemzetközi vizeket, és jelenleg Szicília, Málta és az olasz Lampedusa sziget között várakozik arra, hogy kiköthessen. Eközben Jean-Claude Gayssot, a dél-franciaországi Sete kereskedelmi kikötőjének igazgatója felajánlotta, hogy fogadja a hajót, a döntést azonban az államnak jóvá kell hagynia.

Korábban Málta közölte, jogilag nem köteles a hajó befogadására. Olaszország szerint Nagy-Britanniának kellene befogadnia a hajót, mert az egy gibraltári kikötőben van bejegyezve. „Oda mehet, ahova csak akar, de nem Olaszországba!” – írta hétfőn Twitter-bejegyzésében Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát és Máltát említette mint olyan országokat, amelyek kikötőiben lehorgonyozhat a hajó.

Megtagadják a hajótól a gibraltári zászlót

Az olasz partokat és parti őrséget felügyelő Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter pedig azt írta Twitter -bejegyzésében, hogy a gibraltári kapcsolat miatt Nagy-Britanniának „kellene felelősséget vállalnia a hajótöröttekért”. A Spanyolország déli határánál fekvő brit terület szerint azonban a hajónak egy olasz kikötőbe kellene befutnia, és bejelentette, hogy a hajó augusztus 20-ától nem hajózhat gibraltári zászló alatt, és a „tényleges tulajdonos” zászlajához kell visszatérnie, amely Németország.

Spanyolország is vonakodik fogadni a hajót, arra hivatkozik, hogy kikötői „nem a legbiztonságosabbak” ebben a helyzetben, és különben is, „nem a legközelebbiek a nemzetközi tengerjogi szabályozásban foglaltak szerint”.

Brüsszel sem tétlenkedik, mint azt a Reuters brit hírügynökséggel egy meg nem nevezett szóvivő közölte, az Európai Bizottság számos EU-tagállammal van folyamatos kapcsolatban a probléma megoldása érdekében.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • 180 walesi bárd
  Írók a szolidaritásért című kiáltványban állnak ki magyar írók a holnapi tüntetés résztvevői mellett. Többek között Kepes András, Saly Noémi, Nyáry Krisztián, Závada Pál, Radnóti Sándor, Kálmán C. György, Kornis Mihály, Parti Nagy Lajos és még sokan mások aláírták azt a szolidaritási fogalmazványt, amely a Rabszolga-törvény miatt kiszolgáltatottá vált emberek, valamint az esélyegyenlőség sárba tiprása miatt bajba jutott honfitársaink melletti kiállást fogalmazza meg.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
MTI Hírfelhasználó