Aquarius mentőhajó - Párizs bírálja Rómát
2018. augusztus 14. 09:55

A francia hatóságok bírálták hétfőn Olaszországot, mert ismét nem engedte kikötni az Aquarius mentőhajót, amely arra vár, hogy partra tehesse a múlt héten a tengerből kimentett 141 embert.

„A humanitárius szükségletekre való reagálás érdekében megbeszéléseket folytatunk az érintett országokkal, hogy a tengerjogi szabályozás teljes mértékű tiszteletben tartása mellett a hajó a lehető leghamarabb befuthasson a legközelebbi biztonságos kikötőbe” – közölte a francia elnöki hivatal. A francia SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civilszervezetek által fenntartott hajó a múlt pénteken vette fel fedélzetére a 141 bevándorlót Líbia partjaival szemben.

Újrakezdődik a huzavona

Mint azt az Aquarius honlapján közzétett nyilatkozat tartalmazza, a hajó elhagyta a Líbiával szembeni nemzetközi vizeket, és jelenleg Szicília, Málta és az olasz Lampedusa sziget között várakozik arra, hogy kiköthessen. Eközben Jean-Claude Gayssot, a dél-franciaországi Sete kereskedelmi kikötőjének igazgatója felajánlotta, hogy fogadja a hajót, a döntést azonban az államnak jóvá kell hagynia.

Korábban Málta közölte, jogilag nem köteles a hajó befogadására. Olaszország szerint Nagy-Britanniának kellene befogadnia a hajót, mert az egy gibraltári kikötőben van bejegyezve. „Oda mehet, ahova csak akar, de nem Olaszországba!” – írta hétfőn Twitter-bejegyzésében Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát és Máltát említette mint olyan országokat, amelyek kikötőiben lehorgonyozhat a hajó.

Megtagadják a hajótól a gibraltári zászlót

Az olasz partokat és parti őrséget felügyelő Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter pedig azt írta Twitter -bejegyzésében, hogy a gibraltári kapcsolat miatt Nagy-Britanniának „kellene felelősséget vállalnia a hajótöröttekért”. A Spanyolország déli határánál fekvő brit terület szerint azonban a hajónak egy olasz kikötőbe kellene befutnia, és bejelentette, hogy a hajó augusztus 20-ától nem hajózhat gibraltári zászló alatt, és a „tényleges tulajdonos” zászlajához kell visszatérnie, amely Németország.

Spanyolország is vonakodik fogadni a hajót, arra hivatkozik, hogy kikötői „nem a legbiztonságosabbak” ebben a helyzetben, és különben is, „nem a legközelebbiek a nemzetközi tengerjogi szabályozásban foglaltak szerint”.

Brüsszel sem tétlenkedik, mint azt a Reuters brit hírügynökséggel egy meg nem nevezett szóvivő közölte, az Európai Bizottság számos EU-tagállammal van folyamatos kapcsolatban a probléma megoldása érdekében.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban
    Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
MTI Hírfelhasználó