Kanadai mesterlövészpuskákat kap Ukrajna
2018. augusztus 14. 11:38

Egy kanadai cég egymillió kanadai dollár (770 ezer amerikai dollár) értékben szállít mesterlövészpuskákat Ukrajnának – írta az Ottawa Citizen című lap internetes felületén kedden, a winnipegi PGW Defence Technologies tulajdonosára, Ross Spagrudra hivatkozva.

Spagrud megerősítette, hogy cége LRT-3 típusú, ötvenes kaliberű, távcsöves, hangtompítós mesterlövészpuskákat fog szállítani Ukrajnának. A kanadai külügyminisztériumban nem reagáltak a lap értesülésére, arra hivatkozva, hogy védeniük kell a vállalat érdekeit.

Ugyanakkor James Bezan ellenzéki konzervatív szakpolitikus elárulta, hogy a külügyminisztérium a múlt héten hagyta jóvá a fegyverüzletet. Ő volt az, aki májusban pártja nevében szorgalmazta, hogy Kanada adjon el emberi élet kioltására alkalmas fegyvereket Ukrajnának.

Hasonló javaslattal állt elő a képviselőház védelmi bizottsága is, de az ukrán államigazgatás minden ágát átszövő korrupció visszaszorításához kötötte volna ezt.

Tavaly ősszel Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Torontóban tárgyalt Petro Porosenko ukrán elnökkel, és akkor nem zárta ki, hogy országa fegyvereket fog szállítani Kijevnek. Kanada 2015 óta mintegy kétszáz katonai szakértőt állomásoztat Ukrajnában, ők az ukrán hadsereg tisztjeit és katonáit képezik ki.

Az ügyeletet árnyalja, hogy Kanada korábban más konfliktusövezetekbe is szállított ezekből a fegyverekből, amelyek közül több pont a fogadó fél ellenségeihez került.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó