Kanadai mesterlövészpuskákat kap Ukrajna
2018. augusztus 14. 11:38

Egy kanadai cég egymillió kanadai dollár (770 ezer amerikai dollár) értékben szállít mesterlövészpuskákat Ukrajnának – írta az Ottawa Citizen című lap internetes felületén kedden, a winnipegi PGW Defence Technologies tulajdonosára, Ross Spagrudra hivatkozva.

Spagrud megerősítette, hogy cége LRT-3 típusú, ötvenes kaliberű, távcsöves, hangtompítós mesterlövészpuskákat fog szállítani Ukrajnának. A kanadai külügyminisztériumban nem reagáltak a lap értesülésére, arra hivatkozva, hogy védeniük kell a vállalat érdekeit.

Ugyanakkor James Bezan ellenzéki konzervatív szakpolitikus elárulta, hogy a külügyminisztérium a múlt héten hagyta jóvá a fegyverüzletet. Ő volt az, aki májusban pártja nevében szorgalmazta, hogy Kanada adjon el emberi élet kioltására alkalmas fegyvereket Ukrajnának.

Hasonló javaslattal állt elő a képviselőház védelmi bizottsága is, de az ukrán államigazgatás minden ágát átszövő korrupció visszaszorításához kötötte volna ezt.

Tavaly ősszel Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Torontóban tárgyalt Petro Porosenko ukrán elnökkel, és akkor nem zárta ki, hogy országa fegyvereket fog szállítani Kijevnek. Kanada 2015 óta mintegy kétszáz katonai szakértőt állomásoztat Ukrajnában, ők az ukrán hadsereg tisztjeit és katonáit képezik ki.

Az ügyeletet árnyalja, hogy Kanada korábban más konfliktusövezetekbe is szállított ezekből a fegyverekből, amelyek közül több pont a fogadó fél ellenségeihez került.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
MTI Hírfelhasználó