Egyre több az amatőr terrortámadás
2018. augusztus 15. 08:36

Járókelők közé hajtott egy autós Londonban a brit parlamentnél. Hárman sérültek meg, közülük egy nő súlyosan. A huszonéves sofőrt azonnal letartóztatták, a környéket pedig lezárták. A hatóságok terrortámadásként kezelik a támadást, több szemtanú is azt mondta, a férfi szándékosan hajtott a kordonba, 80 km/órás sebességgel haladhatott, amikor elsodorta az embereket.

Donald Trump amerikai elnök Twitter bejegyzésében úgy fogalmazott a londoni támadás kapcsán, hogy „egy újabb terrortámadás Londonban, ezek őrült állatok, akikkel keményen kell elbánni, és akikkel szemben erőt kell felmutatni. Azonban láthattuk, hogy az elkövető amatőr módon állt hozzá a dologhoz – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat volt operatív főigazgató-helyettese szerint ez az „amatőrség” nem azt jelenti, hogy nem lehetett volna ezt az akció sokkal „eredményesebb” úgymond, hiszen akár több ember is megsérülhetett volna, vagy halálos áldozatokat is követelhetett volna a támadás.

A szakértő szerint nem arra kell koncentrálni, hogy hány ember veszíti életét egy ilyen támadás során, hanem azt, hogy valaki végrehajtott egy ilyen akciót emberölési szándékkal. Elmondható tehát, hogy az amerikai elnöknek igaza van – jelentette ki Horváth József.

Véleménye szerint, ha a titkosszolgálatok embereinek sikerül kicsit mélyebbre ásni, akkor előbb-utóbb megtalálják azt a szálat, ami, ha csak közvetetten is, de biztosan befolyásolta vagy motiválta a fiatal elkövetőt az akció végrehajtására.

Hatékonyságnövelés?

Eddig is tapasztalható volt, hogy bár a média magányos elkövetőről beszélt, mindig volt egy imám, vagy a börtönben egy erős személyiség, aki az elkövetőt motiválta, és arra buzdította, hogy egy ilyen rémes tettet elkövessen – fogalmazott a szakértő.

Egyre hatásosabbnak tűnik a terrorelhárítási szervek munkája, azonban ha megnézzük az adatokat, 2017-ben harminchárom terrortámadásnak minősített eset történt, szemben a 2016-os számmal, amikor tizenhárom támadás történt. Azonban a tizenhárom eset során összesen 135-en haltak meg, míg a 2017-es támadások során 62-en – hangzott el a műsorban.

Biztonsági kordonokba hajtott egy autó Londonban (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)

Több az amatőr támadás

Horváth József szerint ezek a számok egyre inkább azt jelzik, hogy a támadások nem olyan profik mint korábban. Emellett pedig azt jelzi, hogy a támadók mögött álló logisztikai háttér jobban kiépített, mint eddig. Azokat az „alvó sejteket”, akikről kétségtelen, hogy Európában vannak, még nem akarják bevetni, mert nincs olyan – számukra – megfelelő helyzet, hogy frontvonalba küldjék profi embereiket – véli a szakértő.

Hozzátette: inkább a másod és harmadrendű embereiket küldik harcba az ilyen támadásokhoz. Komoly humánstruktúra létezik Európában a terrorszervezetek részéről, azonban jelenleg úgy látszik, ezt jegelték egy időre a radikális csoportok – fogalmazott Horváth József.

Talpig fegyverben jöttek Európába?

A szakértő szerint fontos tudni, hogy a szíriai harcok elől elvándorolt harcosok egy része Európa felé vette az irányt.

Nem tudja senki, hogy pontosan hányan érkezhettek, de az biztos, hogy a talpig fegyverben elvándorolt katonák új helyet kereshetnek, ahol létrehozhatnak egy úgynevezett Iszlám Állam 2.0-át. A Szíriából elvándorolt katonák másik része pedig vélhetően beszivárgott az illegális bevándorlók közé, és Európa felé vették az irányt, hiszen ez számukra a legkönnyebb úti cél.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó