Az Olimpiai parknál tűzijátéknézés a fogyatékkal élőknek
2018. augusztus 15. 13:59

A pesti belvárosban lévő park rakparti részen a fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak nézhetik majd meg az augusztus 20-ai esti tűzijátékot – jelentették be kedden Budapesten.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a közmédiának elmondta: a helyszín kiválasztásánál mind a megközelíthetőséget, mind a látványt figyelembe vették.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta: a kormány a fogyatékosügyi képviseletekkel, szervezetekkel is egyeztetett arról, hogy a fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak, hol tudnák méltó módon és körülmények között megtekinteni az este 9 órakor kezdődő tűzijátékot. Így választották ki az V. kerületi Olimpiai parknál lévő rakparti részt, s ha a létszám indokolja, a parkot is megnyitják majd a mozgáskorlátozottak számára. Azt ajánlják, hogy már 8 óra körül közelítsék meg a helyszínt.

„Semmit rólunk, nélkülünk”

A megbízott felidézte: 2017 márciusában írták alá országos fogyatékosügyi szervezetekkel, érdekképviseletekkel – köztük a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ) és az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) – azt az együttműködési megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a fogyatékossággal élők is méltó módon tudjanak ünnepelni, emlékezni olyan nagy állami ünnepeinken, mint március 15., augusztus 20., és október 23. Ezen megállapodás aláírását követően levélben megkeresték a Megyei Jogú Városok Szövetségét, polgármestereit is, hogy lehetőség szerint ők helyben is kössenek hasonló megállapodásokat a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekkel.

Kiemelte: a kormányzat törekszik arra, hogy a fogyatékkal élők speciális szempontjait is figyelembe vegyék a különböző rendezvények szervezésénél és lebonyolításánál. Ez magába foglalja mind a fizikai, mind az infokommunikációs akadálymentesítést. „Magyarországon mindenkinek joga és lehetősége van, hogy méltó módon tudjon ünnepelni, emlékezni” – szögezte le Nyitrai Zsolt. Elmondta: Magyarországon több mint 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal. Fontos törekvésük az, hogy minden kormányzati döntésnél az ő speciális szempontjaikat, véleményüket is figyelembe vegyék. Ezen a területen különösen fontos, hogy érvényesüljön a „semmit rólunk, nélkülünk” elv – hangsúlyozta.

Azt is kiemelte, hogy az említett országos érdekképviseleti szervezetek állami támogatása jövőre arányosan 10 százalékkal növekszik. 2010-hez képest pedig az országos fogyatékosügyi érdekképviseleti szervezetek pénzügyi támogatása több mint duplájára emelkedett.

Üdvözlik a fogyatékkal élő emberek társadalmi szervezeti a lehetőséget

Tapolczai Gergely, a SINOSZ elnökségi tagja is kiemelte: 2010-ben még 6 szervezet kapott 522 millió forintot, jövőre 13 szervezet kap 1,13 milliárd forintos támogatást. A fideszes képviselő mind a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény, mind a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségének biztosításáról szóló törvény szempontjából fontosnak nevezte a mostani kezdeményezést. Felidézte, hogy az idei március 15-ei ünnepségen is jelnyelvi tolmáccsal biztosították a siketek és nagyothallók számára az ünnepi beszéd követését.

Csiszár Attila, a MEOSZ elnökségi tagja elmondta: a MEOSZ elnöksége üdvözli, hogy a kormány az egyenlő esélyű hozzáférés jegyében biztosítja, hogy a mozgáskorlátozott emberek akadálymentes körülmények között, méltóságteljesen és biztonságosan megnézhetik az augusztus 20-ai tűzijátékot az Olimpiai parknál.

Kovács Zoltán kormányszóvivő felidézte, hogy a központi rendezvények biztosításáért felelős operatív törzs biztosítási terve elkészült, a testület a szokásos formában és ütemezésben folytatja munkáját.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó