Népszavazást javasoltak a muszlimok bevándorlásáról
2018. augusztus 15. 14:32

Heves bírálatot váltott ki kedden az északkelet-ausztráliai Queensland szenátorának, Fraser Anningnek első parlamenti beszédében elhangzott kijelentése, miszerint „végső megoldásként” népszavazást javasolt a muszlimok bevándorlásának a kérdésében.

„Miközben nem minden muszlim terrorista, a mai terroristák mindegyike bizonnyal muszlim, szóval miért akarna bárki is többet idehozni belőlük?” – fogalmazott a queensland-i szenátor. „A végső megoldás a bevándorlás problémájára természetesen a népszavazás” – mondta Anning, referendum kiírására szólítva fel az ügyben.

Anning szóhasználata nagy felháborodást keltett a képviselők körében. A náci vezetés 1942. január 20-án a wannsee-i konferencián döntött a zsidókérdés „végső megoldásáról” (Endlösung), a 11 milliós európai zsidóság megsemmisítéséről. „Bevándorlókra, különösen muszlim bevándorlókra utalni ugyanazzal a nyelvezettel, amelyet a nácik használtak az európai zsidóság megsemmisítésére a holokauszt idején, hitvány, rasszista, bigott és semmi keresnivalója nincs társadalmunkban, a parlamentünkről nem is beszélve” – mondta Richard di Natale, az ausztráliai Zöldek vezetője.

„Fraser Anning megjegyzései a bevándorlásról nem tükrözik sem a kormány, sem a tisztességes ausztrálok nézeteit. Mindig is megkülönböztetéstől mentes bevándorlási programot fogunk követni” – jelentette ki Alan Tudge állampolgársági és multikulturális ügyekért felelős ausztrál miniszter. A népszámlálási adatok szerint Ausztrália 24 millió lakosának mintegy 2,2 százaléka muszlim.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó