Befutott Máltára Soros migránshajója
2018. augusztus 15. 20:42

Megérkezett Vallettába szerda délután az Aquarius mentőhajó fedélzetén 141 migránssal, azt követően, hogy öt napig vesztegelt a Földközi-tengeren, miután több kikötő is megtagadta fogadását.

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott hajó utasait végül Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália és Luxemburg fogadja be.

A máltai kormány a megegyezést követően engedélyezte, hogy az Aquarius kikössön Vallettában. A mentőhajó helyi idő szerint délután két óra körül vetett horgonyt a máltai fővárosban. Az SOS Méditerranée bejelentette, hogy az Aquarius – utasai partra szállása után – újra nekivág a tengernek. A migránsokat először orvosi ellenőrzésnek vetik alá, majd egy fogadóközpontba szállítják őket. Ezt követően útnak indulnak a befogadó országok felé.

A Soros Györgyérdekeltségébe tartozó Orvosok Határok Nélkül közleményében megkönnyebbülésének adott hangot, hogy biztonságos helyet sikerült találni a 141 embernek, akiket pénteken mentettek ki a Földközi-tengerből. Az Aquarius utasainak többsége szomáliai és eritreai állampolgár, így jó esélyük van arra, hogy menedéket kapjanak Európában.

A migránsok között két terhes nő és 73 gyerek van. A gyerekek közül ketten kétévesnél kisebbek, 67-en pedig felnőtt kísérő nélkül vágtak neki a veszélyes útnak.

Európai uniós tisztségviselők és aktivisták egy keretrendszer kidolgozását sürgették a földközi-tengeri migráció problémájának kezelése érdekében.

„Nem támaszkodhatunk eseti válaszokra, fenntartható megoldásokra van szükségünk” – hangsúlyozta ugyanakkor Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős EU-biztos. „Nem csak egy vagy néhány tagállam felelőssége ez, hanem az egész Európai Unióé” – tette hozzá.

Az elmúlt napokban Spanyolország, Tunézia és Málta is megtagadta, hogy fogadja az Aquariust, amelynek utasai Líbiából kiindulva vágtak neki a Földközi-tengernek. Málta azzal érvelt, hogy ezért a közelebb található Líbiának, Tunéziának vagy Olaszországnak kellene befogadnia őket.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó