Évek óta nem látott szárazság pusztít Európában
2018. augusztus 15. 23:33

Az elmúlt hetek rendkívüli forrósága miatt tartósan vízhiányos időszakot hirdetett a belügyminiszter. Ez azt jelenti, hogy a gazdáknak nem kell járulékot fizetni az öntözéshez, a halgazdálkodáshoz és a rizstermesztéshez szükséges víz után. Közben egyre több helyen rendelnek el elsőfokú vízkorlátozást, vagyis arra kérik a lakosságot, hogy takarékoskodjanak a vízzel. Európában több országban is óriási károkat okoz, hogy alig esett csapadék.

Kiss Ferenc csaknem ötven hektáron gazdálkodik Mágocson. A birtokon több halnevelő és horgásztó is van, amelyekből mintegy hatvan tonna halat ad el évente. A tavakat egy természetes patak táplálja, ami után úgynevezett vízkészletjárulékot kell fizetnie, ami tavaly például több százezer forint volt.

Szerdától azonban a gazdáknak nem kell ezt a járulékot fizetniük. Az elmúlt hetek rendkívüli forrósága miatt ugyanis tartósan vízhiányos időszakot hirdetett a belügyminiszter. Ez azt jelenti, hogy a halgazdálkodáshoz, az öntözéshez és a rizstermesztéshez szükséges víz után átmenetileg nem kell megfizetni a járulékot.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a keddi kormányinfón úgy fogalmazott: a kormány ezzel a döntéssel elsősorban a magyar gazdákat igyekszik segíteni a szárazság idején.

Az agrárkamara Békés megyei alelnöke arra emlékeztetett: ezt a járulékot uniós előírások alapján, a felhasznált víz mennyiségétől függően, évente kell fizetni. Oravecz Tamás szerint idén a szokásosnál nagyobb a vízhiány Európa-szerte, ezért is örülnek a magyar gazdák ennek a kedvezménynek.

A Rába ártere alacsony vízállásnál Győr belvárosában 2018. augusztus 14-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Takarékoskodni kell a vízzel

Miközben a gazdák támogatást kapnak, a szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy takarékoskodjanak a vízzel, ugyanis a Duna vízállása egyre alacsonyabb. A tárolómedencékben pedig folyamatosan csökken a víz. Ezért a Duna menti és az Észak-magyarországi vízműszolgáltató is arra kérte a helyi önkormányzatokat, hogy rendeljenek el az I. fokú vízkorlátozást, a lakosságot pedig arra, hogy működjenek együtt.

Az adatok szerint a Szentendrei-Dunaágban utoljára 2007-ben volt ilyen alacsony a vízállás. Az előrejelzés szerint a vízkorlátozás a nemzeti ünnepig, vagyis jövő hétfőig biztosan érvényben marad.

Évek óta nem volt ilyen

Évek óta nem látott aszályos időszak köszöntött be Európa-szerte. Több országban a mezőgazdaságban is óriási károkat okoz, hogy alig esett csapadék.

A dán Jülland-félszigeten teljesen kiégett, sárga a szántóföld. A kis patakokban alig csordogál a víz, elvétve látni csak zöld mezőt. A nagy szárazság miatt nem fejlődnek megfelelően a takarmánynövények, a szokásosnál jóval korábban takarítják be a rossz termést. Több évtizede nem volt ilyen meleg és száraz nyár Dániában.

Folytatódik a meleg időjárás

Francia és brit kutatók egy új előrejelzési rendszert elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a szokatlanul meleg időjárás folytatódni fog a következő öt évben. Az új módszer az üvegházhatás mellett figyelembe veszi a gázkibocsátást és az időjárás természetes változékonyságát is. Ennek alapján a szélsőséges hőingadozások és trópusi viharok kockázata is megnő.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy regionális szinten is előre tudják jelezni, mennyivel nő az átlaghőmérséklet, mennyi csapadék és mekkora szárazság várható az egyes kontinenseken. Az elmúlt hónapokban ugyanis a hűvös északon is tartós, rendkívüli forróság uralkodott.

Az állatokat is alig tudják etetni

Izland legészakibb részén, jóval az északi sarkkörön túl bálákban áll a takarmány. Itt még elegendő csapadék volt a bőséges terméshez. Az itteni gazdák a következő három hónapban 35 ezer tonna szénát adnak el a norvég gazdálkodóknak. Európa egyik legcsapadékosabb országában, Norvégiában olyan száraz az idei nyár, hogy a takarmányhiány miatt alig van mivel etetni az állatokat.

Németországban a gazdákat aggasztja, hogy a jövő évi termés is veszélyben van. Ugyanis legkésőbb augusztus 25-ig el kell vetni az őszi gabonanövényeket, de a teljesen száraz talajban nem maradnak meg a vetőmagok.

Téli szárazság

A déli féltekén, Ausztráliában most tél van, de itt is rendkívüli a szárazság. Egy gazda állatai nem találnak megfelelő mennyiségű élelmet a legelőkön, ezért őket is takarmányozni kell. Így is drasztikusan csökkent az állomány, ha nem esik az eső a következő hónapokban, akkor a hétszáz jószágából álló nyáj teljesen odaveszhet.

Az ausztrál nagyvárosok lakói közül többen igyekeznek segíteni a bajba jutott gazdákon. Egy étterem például hazai marha és bárányhúsból készült ételkülönlegességeket kínál. Minden fogás árából 1-2 dollárt fizetnek be egy alapba, amely az ausztrál farmereket támogatja. Az ausztrál kormány pedig több mint 100 milliárd forint értékű gyorssegéllyel enyhíti a károkat.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó