Északabbra vándorol az Alpok
2018. augusztus 16. 09:06

Német kutatók által készített tanulmány szerint átlagosan fél milliméterrel sodródnak északabbra és közel két milliméterrel nőnek az Alpok vonulatai évente. Eredményeik az Earth System Science Data című szaklap aktuális számában jelentek meg.

A Német Geodéziai Kutatóintézet munkatársai a lánchegység német, osztrák, szlovén, olasz, francia és svájci területén lévő több mint 300 GPS-antenna mérési adatait elemezték. Tizenkét éve minden állomás 15 másodpercenként meghatározza a helyzetét.

Florian Seitz, a tanulmány társszerzője elmondta, az adathalmaz a geodézia „aranybányája”. Segítségével pontosan megmérhetik a Föld felszínét, felismerhetik a változásokat.

A tanulmányból kiderült, hogy most először szemléltették számítógépes modellel a teljes alpesi térség dinamikáját. A modell mind a hegység nagy mozgásainak irányát, mind a regionális sajátosságokat feltárja, többek között megmutatja, hogy az Alpok egyes részei akár évi 1,3 millimétert is megtesznek északkeleti irányba.

A Peak Walk nevű hídon mennek érdeklődők a létesítmény avatásán a Diablerets-hegységben (Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron)

(Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron)

Dél- és Kelet-Tirolban ez a mozgás egy keleti irányú forgással találkozik, a két ellentétes erő itt összenyomja a hegységet. Az emelkedés sem egyenletes azonban mindenütt: a Nyugati-Alpok déli részén kisebb mértékű, a Középső-Alpokban, az osztrák–svájci–olasz határ környékén a legnagyobb: több mint két milliméter évente.

A mozgások a magashegység képződésének következményei – közölték a kutatók. Az Alpok kialakulása mintegy 200 millió évvel ezelőtt kezdődött, és még napjainkban is tart.

hirado.hu - MTI
  • Jó úton jár a magyar turizmus
    Csütörtökön nyitott meg a negyvenkettedig Utazás Kiállítás a Hungexpo budapesti vásárközpontban. A turisztikai cégek bemutatkozása és szakmai programok mellett színes kavalkáddal, érdekes programokkal és híres fellépőkkel várják az érdeklődőket a hétvégén. A kiállítás külföldi díszvendége Algéria, a hazai pedig Bács-Kiskun megye és Kecskemét.
  • Két civilizációt formálnának eggyé
    Az európai–muszlim közeledés terve már a hetvenes években megfogalmazódott
  • Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings
    Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings, egyebek mellett a magyar külső adósságpozíció gyors javulásával indokolva a lépést.
MTI Hírfelhasználó