Az államalapítás emléke előtt tiszteleg a közmédia
2018. augusztus 17. 10:41

Szombaton és augusztus 20-án, hétfőn, a nemzeti ünnepnapon a Duna, a Duna World, az M3 retrocsatorna és az M5 kulturális televízió több műsora is az államalapító Szent István királyra emlékezik.

Szombaton a Vidnyánszky Attila által rendezett Csíksomlyói passiót 19.30-tól közvetíti a Duna Televízió a csíksomlyói nyeregből. Helen Hunt és Jack Nicholson főszereplésével 21.35-től láthatják a Duna nézői a Lesz ez még így se című vígjátékot. A Dokuzónában 20 órától A Káli-medence őrzői és az Egy fordított utat járok című dokumentumfilmeket vetíti a Duna World. Az MR2 Szimfonik+ a Müpából Lerch István koncertjét tűzi műsorára 22.45-től az M2 Petőfi TV műsorán. A Társasjáték című tévéjátékot 18.25-től, az Antonius és Gugyerák című portréfilmet pedig 19.30-tól tűzi műsorára az M3 retrocsatorna Bárdy György főszereplésével. Polgár Judit 40 – A sakk királynője címmel dokumentumfilmet vetít az M5 oktatási, kulturális és ismeretterjesztő csatorna.

 

Középen Berettyán Nándor (b) Krisztus és Tóth Auguszta (j) Mária szerepében a 18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján készült Csíksomlyói passió című darab próbáján a Nemzeti Színházban 2017. március 9-én (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Középen Berettyán Nándor (b) Krisztus és Tóth Auguszta (j) Mária szerepében a 18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján készült Csíksomlyói passió című darab próbáján a Nemzeti Színházban 2017. március 9-én (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Vasárnap az Álmomban már láttalak Jennifer Lopez és Ralph Fiennes főszereplésével 19.30-tól, a Hajsza a föld alatt című akciófilm Denzel Washington és John Travolta főszereplésével 21.20-tól látható a Duna Televízió képernyőjén. Az M2 Petőfi TV filmklubja az Egy szobalány naplója című filmdrámát 21.10-től tűzi műsorára. A veréb is madár: Kabos Gyula játékát 20.10-től, A vasrács című filmet Bárdy György szereplésével pedig 21.35-től vetíti az M3 csatorna. A Fába vésett történelem – Félezer év a népművészet szolgálatában című dokumentumfilmet 18 órától követhetik az M5 kulturális televízió nézői.

Bárdy György színművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Bárdy György színművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Augusztus 20-án, hétfőn az államalapításra emlékezünk. A Magyar történelmi arcképcsarnok Szent István király államalapításával foglalkozik 8.05-től, amelyet az Ünnepélyes zászlófelvonás és tisztavatás követ 8.30-tól a Duna műsorán. Az Országház előtt zajló légi- és vízi parádé közvetítése 9.30-tól látható a Duna Televízió képernyőjén. A Szent István Rend Díj-átadót 11.30-tól közvetíti a csatorna a Sándor Palotából, a díjazottakról készített összefoglalót pedig 16.25-től tekinthetik meg a nézők. A Szent Jobb körmenetet 16.55-től, a Tűzijátékot pedig 21 órától közvetíti a csatorna. A Budavári Palotakoncert első és második részét 21.35-től láthatják a Duna Televízió nézői. A Debreceni Virágkarnevált 8 órától közvetíti a Duna World és az M5 oktatási, kulturális és ismeretterjesztő televízió.

A Feeling tánc és mazsorett együttes táncosai a hagyományos debreceni virágkarneválon 2017. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Feeling tánc és mazsorett együttes táncosai a hagyományos debreceni virágkarneválon 2017. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Szent Korona pokoljárása című dokumentumfilmet 13.35-től, a Szent Istvánról Aachenben ismeretterjesztő filmet 14.20-tól, az István a király 1992-es tévéjátékot pedig 20.10-től tűzi műsorára az M5 kulturális televízió. Erdő Péterrel 20.10-től folytat ünnepi beszélgetést Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója, a Szent Koronát hozó Asztrik érsek tiszteletéről szóló Megtört csontjaim is örvendeznek című dokumentumfilmet 20.40-től, a Szent Korona dicsőítésére komponált zene szerzőit bemutató dokumentumfilmet, a Koltay Gergely és Balogh Sándor: Missa de Sacra Corona Hungarie-t pedig 21.45-től láthatják az M5 nézői.

A műsorokat – melyek korlátozott ideig visszanézhetőek a MédiaKlikk oldalán – az interneten keresztül is követhetik.

hirado.hu
Címkék:
  • Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban
    Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
MTI Hírfelhasználó