Súlytalanná vált az ellenzék
2018. augusztus 17. 12:07

– Még nagyobbra nyílt az olló a kormánypártok és az ellenzék között – hangzott el a Kossuth rádió Ütköző délben című műsorában.

A júliusi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy négy intézet méréseinek átlaga alapján 53 százalékon állnak, ami hat százalékkal magasabb, mint amit a legutóbbi országgyűlési választáson értek el a kormánypártok. A Jobbik ötszázalékos népszerűségvesztés után jelenleg 15 százalékos támogatottságú, az MSZP, illetve a Párbeszéd 13 százalékon áll, a DK tartja pozícióját, 6 százalékon áll, míg az LMP népszerűsége 7-ről 5 százalékra csökkent.

Deák Dániel politológus szerint a kormánypártok népszerűségének titka, hogy meg tudnak újulni, valamint szimpatikus politikai üzeneteket közvetítenek. Hozzátette, ezzel szemben az ellenzéki pártok teljes mértékben feladták a küzdelmet, hiszen az időközi választásokon nem is indítottak jelöltet.

Az összefogás is bukást hozott, leszerepeltek választóik előtt Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Idők ezzel kapcsolatban az ellenzéki pártoktól azt szerette volna megtudni, ők hogyan értékelnék saját szerepüket a kormánypártok megerősödésében.

Lapzártánkig azonban csak a Jobbiktól érkezett válasz, Mirkóczki Ádám szóvivő ebben azt hangsúlyozta, hogy a „Jobbik a választások óta egyszerre küzdött az igazságtalan ÁSZ-bírság és a saját esküjüket megszegők által okozott konfliktusokkal és árulással szemben. Ezen okok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jóval kevesebb energiát tudtunk a tényleges politikai feladatokra koncentrálni. A feszültségek megszűntek, a munka javában zajlik, melynek eredményeként egy egészen más minőségű és intenzitású Jobbikkal találkozhatnak a választók szeptembertől.”

Abban azonban semmi meglepetés nincs, hogy egy választás után néhány hónappal mindig a győztesek támogatottsága emelkedik – tette hozzá Mirkóczki Ádám.

Bár lapunk kérdésére nem adtak választ, de a közelmúltban a szocialisták új elnöke, Tóth Bertalan úgy fogalmazott: együttműködő, és a tradicionális baloldali értékrendet tántoríthatatlanul képviselő MSZP-t szeretne. Gyurcsány Ferencék viszont duzzadnak az önbizalomtól. A DK szerint a Fidesszel szemben álló erők közül egyedül ők nyújtanak kiszámíthatóságot, megbízhatóságot és stabilitást, náluk nincsenek kiszivárogtatások, a párt és vezetése pedig egységes.

Az LMP sem válaszolt kérdésünkre, azonban legutóbb a 24.hu cikkében azt állították, hogy „most üt vissza az alapításkor kitalált bázisdemokratikus működési modell, amely mára gyakorlatilag irányíthatatlanná tette a pártot. Jelenleg nincs olyan pont az LMP felépítésében, ahonnan a szervezet hatékonyan vezethető lenne”.

magyaridok.hu
Címkék:
  • Hamis zászlók
    A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
MTI Hírfelhasználó