Súlytalanná vált az ellenzék
2018. augusztus 17. 12:07

– Még nagyobbra nyílt az olló a kormánypártok és az ellenzék között – hangzott el a Kossuth rádió Ütköző délben című műsorában.

A júliusi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy négy intézet méréseinek átlaga alapján 53 százalékon állnak, ami hat százalékkal magasabb, mint amit a legutóbbi országgyűlési választáson értek el a kormánypártok. A Jobbik ötszázalékos népszerűségvesztés után jelenleg 15 százalékos támogatottságú, az MSZP, illetve a Párbeszéd 13 százalékon áll, a DK tartja pozícióját, 6 százalékon áll, míg az LMP népszerűsége 7-ről 5 százalékra csökkent.

Deák Dániel politológus szerint a kormánypártok népszerűségének titka, hogy meg tudnak újulni, valamint szimpatikus politikai üzeneteket közvetítenek. Hozzátette, ezzel szemben az ellenzéki pártok teljes mértékben feladták a küzdelmet, hiszen az időközi választásokon nem is indítottak jelöltet.

Az összefogás is bukást hozott, leszerepeltek választóik előtt Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Idők ezzel kapcsolatban az ellenzéki pártoktól azt szerette volna megtudni, ők hogyan értékelnék saját szerepüket a kormánypártok megerősödésében.

Lapzártánkig azonban csak a Jobbiktól érkezett válasz, Mirkóczki Ádám szóvivő ebben azt hangsúlyozta, hogy a „Jobbik a választások óta egyszerre küzdött az igazságtalan ÁSZ-bírság és a saját esküjüket megszegők által okozott konfliktusokkal és árulással szemben. Ezen okok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jóval kevesebb energiát tudtunk a tényleges politikai feladatokra koncentrálni. A feszültségek megszűntek, a munka javában zajlik, melynek eredményeként egy egészen más minőségű és intenzitású Jobbikkal találkozhatnak a választók szeptembertől.”

Abban azonban semmi meglepetés nincs, hogy egy választás után néhány hónappal mindig a győztesek támogatottsága emelkedik – tette hozzá Mirkóczki Ádám.

Bár lapunk kérdésére nem adtak választ, de a közelmúltban a szocialisták új elnöke, Tóth Bertalan úgy fogalmazott: együttműködő, és a tradicionális baloldali értékrendet tántoríthatatlanul képviselő MSZP-t szeretne. Gyurcsány Ferencék viszont duzzadnak az önbizalomtól. A DK szerint a Fidesszel szemben álló erők közül egyedül ők nyújtanak kiszámíthatóságot, megbízhatóságot és stabilitást, náluk nincsenek kiszivárogtatások, a párt és vezetése pedig egységes.

Az LMP sem válaszolt kérdésünkre, azonban legutóbb a 24.hu cikkében azt állították, hogy „most üt vissza az alapításkor kitalált bázisdemokratikus működési modell, amely mára gyakorlatilag irányíthatatlanná tette a pártot. Jelenleg nincs olyan pont az LMP felépítésében, ahonnan a szervezet hatékonyan vezethető lenne”.

magyaridok.hu
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
MTI Hírfelhasználó