Meghalt két palesztin, sokan megsérültek
2018. augusztus 17. 22:42

Életét vesztette két palesztin, további hatvan ember pedig megsebesült éles lőszertől az Izrael és a Gázai övezet határán tartott Izrael-ellenes tüntetésen - közölte a gázai egészségügyi minisztérium pénteken.

A tüntetők gumiabroncsokat égettek, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a határt védő izraeli katonákat, akik könnygázt és olykor éles lőszert vetettek be a zavargók ellen. Beszámolók szerint mintegy 20 ezer palesztin tüntetett mintegy 100 méterre az izraeli határkerítéstől.

Az izraeli hadsereg közölte: több palesztin házi készítésű robbanószerkezeteket és gyújtóbombákat dobott a határkerítésre, többen pedig rövid ideig behatoltak a zsidó állam területére. A katonák a standard eljárásnak megfelelően, válogatott módon nyitottak tüzet a tüntetőkre. Palesztin mentők közlése szerint 270 ember sebesült meg a tüntetésen, többségük azonban nem éles lőszertől.

Minderre úgy került sor, hogy az övezetet uraló Hamász szélsőséges szervezet tisztviselői egyiptomi tisztviselőkkel tárgyalnak egy Izraellel kötendő békemegállapodásról. A Hamász és a zsidó állam közötti közvetítői szerepet az utóbbi időben a Gázai övezettel ugyancsak határos Egyiptom vállalta magára, mivel nem szeretné, hogy a feszültség háborúba csapjon át.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 136 palesztin vesztette életét, és 14 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken.

A számos palesztin áldozat azonban nem úgy tűnik, hogy eltántorítja a Hamászt, az utóbbi hetekben rakétákat és gránátokat lőttek ki Izraelre, amely a radikális szervezetnek tulajdonított állásokra mért légicsapásokkal válaszolt.

Jeruzsálem óvárosában pénteken lelőttek egy férfit a biztonsági erők, miután megpróbált megkéselni egy rendőrtisztet. A rendőrség még nem azonosította a késes támadót, a Háárec című izraeli napilap honlapja szerint a férfi palesztin.

Két-három évvel korábban drámaian megsokasodtak az izraeliek elleni palesztin késes támadások Jeruzsálemben és Ciszjordániában, az utóbbi hónapokban azonban az ilyen jellegű akciók száma jelentősen csökkent.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó