Meghalt két palesztin, sokan megsérültek
2018. augusztus 17. 22:42

Életét vesztette két palesztin, további hatvan ember pedig megsebesült éles lőszertől az Izrael és a Gázai övezet határán tartott Izrael-ellenes tüntetésen - közölte a gázai egészségügyi minisztérium pénteken.

A tüntetők gumiabroncsokat égettek, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a határt védő izraeli katonákat, akik könnygázt és olykor éles lőszert vetettek be a zavargók ellen. Beszámolók szerint mintegy 20 ezer palesztin tüntetett mintegy 100 méterre az izraeli határkerítéstől.

Az izraeli hadsereg közölte: több palesztin házi készítésű robbanószerkezeteket és gyújtóbombákat dobott a határkerítésre, többen pedig rövid ideig behatoltak a zsidó állam területére. A katonák a standard eljárásnak megfelelően, válogatott módon nyitottak tüzet a tüntetőkre. Palesztin mentők közlése szerint 270 ember sebesült meg a tüntetésen, többségük azonban nem éles lőszertől.

Minderre úgy került sor, hogy az övezetet uraló Hamász szélsőséges szervezet tisztviselői egyiptomi tisztviselőkkel tárgyalnak egy Izraellel kötendő békemegállapodásról. A Hamász és a zsidó állam közötti közvetítői szerepet az utóbbi időben a Gázai övezettel ugyancsak határos Egyiptom vállalta magára, mivel nem szeretné, hogy a feszültség háborúba csapjon át.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 136 palesztin vesztette életét, és 14 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken.

A számos palesztin áldozat azonban nem úgy tűnik, hogy eltántorítja a Hamászt, az utóbbi hetekben rakétákat és gránátokat lőttek ki Izraelre, amely a radikális szervezetnek tulajdonított állásokra mért légicsapásokkal válaszolt.

Jeruzsálem óvárosában pénteken lelőttek egy férfit a biztonsági erők, miután megpróbált megkéselni egy rendőrtisztet. A rendőrség még nem azonosította a késes támadót, a Háárec című izraeli napilap honlapja szerint a férfi palesztin.

Két-három évvel korábban drámaian megsokasodtak az izraeliek elleni palesztin késes támadások Jeruzsálemben és Ciszjordániában, az utóbbi hónapokban azonban az ilyen jellegű akciók száma jelentősen csökkent.

MTI
Címkék:
  • A várnegyed sorsa minden magyar ügye
    Teljes magasságáig visszaépül az egykori Honvéd Főparancsokság. Újjáépül a kommunisták által lerombolt egykori Külügyminisztérium és József főherceg palotája. Átadják a Lovardát, a Főőrség épületét, valamint a Stöckl-lépcsőt. Megújulnak a várba vezető utak, sétányok, lépcsők, és óriásliftek is épülnek. Fodor Gergely várkapitánnyal, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztossal beszélgettünk.
  • Két civilizációt formálnának eggyé
    Az európai–muszlim közeledés terve már a hetvenes években megfogalmazódott
  • Jó úton jár a magyar turizmus
    Csütörtökön nyitott meg a negyvenkettedig Utazás Kiállítás a Hungexpo budapesti vásárközpontban. A turisztikai cégek bemutatkozása és szakmai programok mellett színes kavalkáddal, érdekes programokkal és híres fellépőkkel várják az érdeklődőket a hétvégén. A kiállítás külföldi díszvendége Algéria, a hazai pedig Bács-Kiskun megye és Kecskemét.
MTI Hírfelhasználó