Oszama bin Laden testőre visszatérhet Európába
2018. augusztus 18. 09:41

Törvényellenes lépés volt a német hatóságok részéről, hogy kitoloncolták Oszama bin Laden egykori testőrét, Sami A.-t Németországból – közölte egy tartományi felsőbíróság. Kimondták: a tunéziai születésű férfit vissza kell hozni Németországba, az állam költségén.

Sami A. tunéziai születésű férfi, aki a német sajtó csak Oszama bin Laden egykori testőreként emleget. A most 42 éves férfi 1997-ben érkezett Németországba, majd miután néhány évre a polgárháború sújtotta Afganisztánba távozott, a német Bochum városában telepedett le. Menekültstátuszt ugyan nem, de havi rendszerességű, csaknem 1200 eurós segélyt kapott az államtól.

A német állam 2004 óta folyamatosan szemmel tartotta a veszélyes férfit. Az Al-Kaidával való feltételezett kapcsolata miatt a szövetségi főügyészség nyomozott utána, megfigyelte  a helyi rendőrség, azt gyanítva, hogy ő a mentora azoknak a radikalizálódott dzsihadista terroristáknak, akik a bonchumi mecsetekben hallgattak szalafista tanításokat és arra készültek, hogy merényletet hajtsanak végre Düsseldorfban.

Mindenki tudja a férfiről, hogy veszélyes iszlamista, bármikor, bármelyik pillanatban iszlamista merénylet elkövetésére tartják alkalmasnak – mondta az M1 berlini tudósítója.

Évekig élt a német állam pénzéből

A német bíróságok ezek ellenére sem engedték, hogy a férfit kitoloncolják az országból. Először 2012-ben tagadták meg deportálását, arra hivatkozva, hogy Sami A. német állampolgárságú feleségével és négy gyermekével él Bochumban.

A német hatóságok 2018 tavaszán újra megpróbáltak megszabadulni Oszama Bin Laden volt testőrétől. Ekkor egy észak-rajna-vesztfáliai bíróság akadályozta meg a kitoloncolását. Azzal az indokkal, hogy a férfi hazájában, Tunéziában, kínzásnak és üldöztetésnek néz elébe, feltételezett terrorista kapcsolatai miatt.

Merkel is foglalkozott az üggyel 

A döntést éles sajtóvisszhang kísérte, a lakosság körében pedig általános volt a felháborodás. Az újságok a címlapon tették fel a kérdést, hogy miért nem deportálják Sami A.-t?

A felháborodások után személyes hatáskörbe vonta az ügyet Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter. Kezdeményezte, hogy Tunéziát nyilvánítsák biztonságos országgá, lehetőséget teremtve ezzel arra, hogy a biztonsági kockázatként nyilvántartott férfit és a hozzá hasonló Tunéziából bevándorolt bűnözőket kitoloncolják.

A német kancellár is foglalkozott az üggyel a szövetségi parlamentben. Nem elégedhetünk meg egy olyan helyzettel, amely lehetővé teszi, hogy bin Laden testőre éveken át Németországban tartózkodjon – nyilatkozta Angela Merkel.

Sami A. (42) war früher ein Leibwächter des Al-Qaida-Chefs Osama bin Laden und gilt als „islamistischer Gefährder“

Foto: WAZ FotoPool

Kitoloncolták, de vissza kellene hozni

Sami A.-t végül július közepén felültették egy gépre a düsseldorfi repülőtéren, és kitoloncolták Tunéziába. Az ügyében illetékes tartományi felsőbíróság még aznap közölte: a férfi deportálása jogellenes volt. Másnap pedig bejelentették: az államnak, saját költségén, vissza kell szállítani Oszama bin Laden testőrét Németországba, annak ellenére, hogy vele szemben a tuniszi rendőrség is nyomozást folytat.

A férfit azzal vádolják, hogy Bin Laden testőre és szárnysegédje volt. Katonai kiképzést kapott Afganisztánban és Németországban több terrorakcióban is szerepet vállalt – mondta Sofien Slitia, tuniszi bíróság szóvivője, hozzátéve, hogy a férfi biztonságban van, nem érte semmilyen bántalmazás.

Sami A. tagadja az ellene felhozott vádakat, szabad lábra helyezték, és jelenleg úgy védekezik. Egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy vissza kíván-e térni Németországba. Akarata ellenére ugyanis nem szállíthatják vissza Németországba. A tunéziai hatóságok pedig egy német-tunéziai kétoldalú egyezményre hivatkozva egyértelműen ellenzik a férfi visszaszállítását.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó