Oszama bin Laden testőre visszatérhet Európába
2018. augusztus 18. 09:41

Törvényellenes lépés volt a német hatóságok részéről, hogy kitoloncolták Oszama bin Laden egykori testőrét, Sami A.-t Németországból – közölte egy tartományi felsőbíróság. Kimondták: a tunéziai születésű férfit vissza kell hozni Németországba, az állam költségén.

Sami A. tunéziai születésű férfi, aki a német sajtó csak Oszama bin Laden egykori testőreként emleget. A most 42 éves férfi 1997-ben érkezett Németországba, majd miután néhány évre a polgárháború sújtotta Afganisztánba távozott, a német Bochum városában telepedett le. Menekültstátuszt ugyan nem, de havi rendszerességű, csaknem 1200 eurós segélyt kapott az államtól.

A német állam 2004 óta folyamatosan szemmel tartotta a veszélyes férfit. Az Al-Kaidával való feltételezett kapcsolata miatt a szövetségi főügyészség nyomozott utána, megfigyelte  a helyi rendőrség, azt gyanítva, hogy ő a mentora azoknak a radikalizálódott dzsihadista terroristáknak, akik a bonchumi mecsetekben hallgattak szalafista tanításokat és arra készültek, hogy merényletet hajtsanak végre Düsseldorfban.

Mindenki tudja a férfiről, hogy veszélyes iszlamista, bármikor, bármelyik pillanatban iszlamista merénylet elkövetésére tartják alkalmasnak – mondta az M1 berlini tudósítója.

Évekig élt a német állam pénzéből

A német bíróságok ezek ellenére sem engedték, hogy a férfit kitoloncolják az országból. Először 2012-ben tagadták meg deportálását, arra hivatkozva, hogy Sami A. német állampolgárságú feleségével és négy gyermekével él Bochumban.

A német hatóságok 2018 tavaszán újra megpróbáltak megszabadulni Oszama Bin Laden volt testőrétől. Ekkor egy észak-rajna-vesztfáliai bíróság akadályozta meg a kitoloncolását. Azzal az indokkal, hogy a férfi hazájában, Tunéziában, kínzásnak és üldöztetésnek néz elébe, feltételezett terrorista kapcsolatai miatt.

Merkel is foglalkozott az üggyel 

A döntést éles sajtóvisszhang kísérte, a lakosság körében pedig általános volt a felháborodás. Az újságok a címlapon tették fel a kérdést, hogy miért nem deportálják Sami A.-t?

A felháborodások után személyes hatáskörbe vonta az ügyet Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter. Kezdeményezte, hogy Tunéziát nyilvánítsák biztonságos országgá, lehetőséget teremtve ezzel arra, hogy a biztonsági kockázatként nyilvántartott férfit és a hozzá hasonló Tunéziából bevándorolt bűnözőket kitoloncolják.

A német kancellár is foglalkozott az üggyel a szövetségi parlamentben. Nem elégedhetünk meg egy olyan helyzettel, amely lehetővé teszi, hogy bin Laden testőre éveken át Németországban tartózkodjon – nyilatkozta Angela Merkel.

Sami A. (42) war früher ein Leibwächter des Al-Qaida-Chefs Osama bin Laden und gilt als „islamistischer Gefährder“

Foto: WAZ FotoPool

Kitoloncolták, de vissza kellene hozni

Sami A.-t végül július közepén felültették egy gépre a düsseldorfi repülőtéren, és kitoloncolták Tunéziába. Az ügyében illetékes tartományi felsőbíróság még aznap közölte: a férfi deportálása jogellenes volt. Másnap pedig bejelentették: az államnak, saját költségén, vissza kell szállítani Oszama bin Laden testőrét Németországba, annak ellenére, hogy vele szemben a tuniszi rendőrség is nyomozást folytat.

A férfit azzal vádolják, hogy Bin Laden testőre és szárnysegédje volt. Katonai kiképzést kapott Afganisztánban és Németországban több terrorakcióban is szerepet vállalt – mondta Sofien Slitia, tuniszi bíróság szóvivője, hozzátéve, hogy a férfi biztonságban van, nem érte semmilyen bántalmazás.

Sami A. tagadja az ellene felhozott vádakat, szabad lábra helyezték, és jelenleg úgy védekezik. Egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy vissza kíván-e térni Németországba. Akarata ellenére ugyanis nem szállíthatják vissza Németországba. A tunéziai hatóságok pedig egy német-tunéziai kétoldalú egyezményre hivatkozva egyértelműen ellenzik a férfi visszaszállítását.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • 180 walesi bárd
  Írók a szolidaritásért című kiáltványban állnak ki magyar írók a holnapi tüntetés résztvevői mellett. Többek között Kepes András, Saly Noémi, Nyáry Krisztián, Závada Pál, Radnóti Sándor, Kálmán C. György, Kornis Mihály, Parti Nagy Lajos és még sokan mások aláírták azt a szolidaritási fogalmazványt, amely a Rabszolga-törvény miatt kiszolgáltatottá vált emberek, valamint az esélyegyenlőség sárba tiprása miatt bajba jutott honfitársaink melletti kiállást fogalmazza meg.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
MTI Hírfelhasználó