Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron
2018. augusztus 18. 09:55

Ma tartják a székesfehérvári Koronázási Szertartásjátékot, amelyen II. András király alakja elevenedik meg többek között a Rákóczi Szövetség színjátszó táborában részt vevő határon túli fiatalok közreműködésével.

A II. András - Csillaghullásban álmodó című hatodik Koronázási Szertartásjáték a 1205 és 1235 között regnáló magyar király életéből három fő mozzanatra koncentrál.

Feldolgozza a király felesége, Gertrúd meggyilkolását, szól majd lánya, a később szentté avatott Erzsébet kevéssé ismert, de izgalmas életéről, valamint a II. András által kiadott Aranybulláról is.

A főbb szerepekben Sághy Tamás (II. András magyar király), Osváth Judit (Árpád-házi Szent Erzsébet), Körtvélyessy Zsolt (Meráni János kormányzó érsek), Varga Gabriella (Meráni Gertrúd, a király felesége), Závodszky Noémi (Zsófia grófné) és Mihályi Győző (narrátor) látható. A darab rendezője és forgatókönyvírója Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója.

Az egykori koronázótemplom helyén bemutatandó darabnak ezúttal is szereplői lesznek a történelmi óriásbábok, statisztaként pedig határon túli gyerekek is bekapcsolódnak az előadásba. A közönség részese lehet annak a királyi felvonulásnak is, amely a koronázótemplomba tart: II. András és felesége, Gertrúd az udvartartás kíséretében vonulnak a bazilikába, majd kezdetét veszi a színdarab. Az előadást vasárnap is láthatja a közönség a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó