Elhuny Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár
2018. augusztus 18. 12:58

80 éves korában elhunyt a Nobel-békedíjjal kitüntetett korábbi ENSZ-főtitkár, Kofi Annan – erősítette meg a hírt az ENSZ Migrációs Hivatala.

Egy svájci kórházban hunyt el. Dél-afrikai útjáról hazatérve betegedett meg – először Genfben, majd Bernben kezelték.

A ghánai születésű diplomata tíz éven keresztül, 1997-től 2006-ig szolgált az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) hetedik főtitkáraként. Kofi Annan volt az első fekete-afrikai főtitkár. Alapításától kezdve, 2007-től tagja volt a „The Elders” nevű, emberi jogokkal foglalkozó, világi vezetőket tömörítő csoportnak, amelynek 2013-ban vált az elnökévé.

Az ENSZ Migrációs Hivatala Twitter-üzenetében azt közölte: „ma egy kiváló embert, vezetőt és látnokot gyászolunk”.

2001-ben Kofi Annan és az ENSZ közösen kapta a Nobel-békedíjat, egy „békésebb világért folytatott munkájukért”.

Kofi Annan nős volt, három gyermek édesapja.

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Nyunt Win)

hirado.hu
Címkék:
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Soha nem fogjuk feláldozni egyetlen nemzeti közösségünket sem
  A magyar polgári kormány sohasem fogja feláldozni a nagyhatalmi erőpolitika napi érdekeinek oltárán egyetlen nemzeti közösségét sem, és ilyet más államoktól sem várna el soha – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán.
 • Borotvaélen táncol Európa leendő nagyasszonya
  Holnap szavaz az Európai Parlament arról, hogy elfogadja-e az Európai Tanács jelöltjét, Ursula von der Leyent az Európai Bizottság új elnökének. Az továbbra is kérdéses, hogy a német politikusnak meglesz-e a szükséges támogatása.
 • Tusványos „rendszerváltó intézmény”
  Egyedülálló műfajt teremtett az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos), amikor ötvözte a szabadegyetemi és a fesztiváljelleget – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó