Rendeződhet a léalma ára körüli vita?
2018. augusztus 18. 16:47

Továbbra sincs megállapodás a termelők és a felvásárlók között a léalma 13 forintos felvásárlási árának emeléséről. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelők ezért egy újabb feldolgozóüzemnél tartanának demonstrációt, illetve továbbra sem szállítanak gyümölcsöt az üzemekbe.

A gazdák elfogadhatatlannak és megalázónak tartják a legnagyobb magyarországi almaüzem feltételeit, amit a többi feldolgozó ára is követ, ezért a leghatározottabb fellépés mellett döntve folytatják demonstrációjukat – közölte a Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetsége (MAGOSZ).

Nagy István agrárminiszter ugyanakkor kijelentette, hogy a kormány támogatja a gazdák akcióját. Az Agrármisztérium hangsúlyozta: az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

Gyakoriak az ehhez hasonló viták

Jakab István, a MAGOSZ elnöke a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, az elmúlt 15-20 évben gyakran előfordult, hogy kemény vitát folytattak a feldolgozóüzemek képviselőivel, sőt volt, hogy lezárták a feldolgozói üzemeket. Tapasztalatuk tehát van a téma terén, és rutinjuk is arra, hogy megfelelően kezeljék a problémáikat, azonban ez a feldolgozók részéről is így van.

Apáti Ferenc, a FruitVeb, Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta: „jelenleg is a 13 forintos, augusztus 13-i induló árnál tartanak a léalma árak. Abban sem volt változás, hogy ez az induló ár csupán egyetlen sűrítmény gyártó cég egyetlen léüzemének az induló ára. A másik három hazai sűrítménygyártó cég saját léüzemeikkel még nem indultak be”.

Hozzátette: jövő hét közepétől várhatóan a többi három gyártó is el fog indulni saját léüzemeivel, így ha négy gyártó 8-9 üzemben dolgoz fel léalmát, az már más keresleti helyzetet teremthet. Ennél fogva mindenki bizakodó abban a tekintetben, hogy ez önmagában elkezdi feljebb húzni az árakat – fogalmazott a szervezet elnöke.

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

(Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Jövő héten talán rendeződhet a helyzet

Jelen pillanatban azonban lehetetlen megmondani, hogy jövő hét közepére sikerül-e kialakítani a 25 forintos árat – jelentette ki Apáti Ferenc.

Jakab István a műsorban tájékoztatott: kedden tárgyaltak az Austria Juice képviselőivel, ahol a gazdák elmondták követeléseiket, közösen elemezték a helyzetet, azonban nem született megállapodás, sem érdemi elmozdulás. Ennek eredményeképp a gazdák a feldolgozó vásárosnaményi telephelyénél demonstrációt tartottak.

A MAGOSZ elnöke kijelentette: hiába fog egyszerre négy gyártó összes üzeme elindulni, ha nincs miből feldolgozni, ugyanis a gazdák nem szállítanak almát a gyártók részére.

Apáti Ferenc a műsorban elmondta: jelenleg 700-750 ezer tonna körüli termést jósolnak, ami 20-25 százalékkal a sok éves átlag fölött van. Jó termés, de nem kiugró. Fontos látni, hogy az elmúlt három évben nem tudtak elegendő alapanyagot vásárolni a feldolgozóüzemek. Az a többlet, ami idén látszik, az kitűnő alkalom lenne arra, hogy az előző évek alapanyag hiányát enyhítsék – fogalmazott a FruitVeb elnöke.

Átverés?

A meghatározott tizenhárom forint Lengyelországból indult, ahol a termésritkítás során keletkezett melléktermékként jelentkező, úgynevezett hulló almát összeszedve a lengyelek beszállították a feldolgozók számára, és ezt egy nyomott áron adták el – fejtette ki Jakab István. Hozzátette: a feldolgozó erre úgy reagált, ha lehet ilyen alacsony áron hozzájutni, akkor ezt az árat határozzák meg a többi beszállító számára is. Ez azonban véleménye szerint átverés.

Az igazság a MAGOSZ elnöke szerint az, hogy a feldolgozók úgy érzik, jó az európai almatermés, ezért bármit megtehetnek. Hiszen a gazdák kiszolgáltatottak, az almát a fán nem lehet hagyni, az ipari almát tárolni sem lehet, tehát a feldolgozók kihasználják ezt a lehetőséget – fogalmazott Jakab István.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó