Kiszelly: MSZP-sedik a Jobbik
2018. augusztus 19. 00:21

Az MSZP korábban nagy párt volt, 30-35 százalékos támogatottsággal, amely idővel tíz százalék alá süllyedt – vont párhuzamot a Jobbikkal Kiszelly Zoltán politológus az M1 műsorában. Hozzátette: a Jobbik nagyjából húsz százalékos volt, most pedig megközelítőleg 15 százalékon áll a párt támogatottsága.

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem volt határozatképes az ellenzéki pártok kezdeményezésére összehívott rendkívüli parlamenti ülés pénteken, ám azon a 66 ellenzéki honatyából is mindössze 38-an voltak jelen. Mindez azt jelenti, hogy a kezdeményezést aláíró negyven ellenzéki képviselő közül többen végül be sem fáradtak be az Országgyűlésbe.

„Versengés van az ellenzéki térfélen. Amikor a devizahitel elterjedt Magyarországon, akkor éppen ezek a baloldali pártok voltak kormányon, azt kell látni, hogy a devizahitel elterjedése az akkori kormánypártok felelőssége” – fejtette ki az M1 Ma este című műsorában a témában Kiszelly Zoltán. A politológus rávilágított: Magyarország kormánya 2010 után hozott egy döntést, amelynek értelmében nem járhatnak jobban a devizahitelesek, mint azok, akik ugyanabban az időben forinthitelt vettek fel.

Magyarországon súlyosabb volt a probléma

Hangsúlyozta, Magyarországon súlyosabb volt a probléma, mint a környező országokban, hiszen mintegy egymillió devizahitelt vettek fel az emberek lakásra, autóra vagy szabad felhasználásra a kétezres években. Kiemelte, a legégetőbb a lakáshitelek kérdése volt, hiszen a lakhatást biztosítani kellett, amit a politológus szerint a kormánynak sikerült is különböző társadalmi csoportoknak, különböző intézkedések hatására. Hozzátette, hogy az ellenzéki pártoktól függetlenül egyes társadalmi csoportok azt a mesét hintették el a devizahitelesek körében, hogy varázsütésre megszabadulhatnak az adósságuktól.

„Ilyen nincsen egy kapitalista társadalomban. Ha valaki felvett egy hitelt, tájékozódott, aláírta az apróbetűs részt, akkor utána azt vissza kell fizetnie” – szögezte le.

Kifejtette, ha elengednék a hitelt, akkor a szerződéses biztonság kerülne veszélybe. Kiszelly Zoltán hangsúlyozta, a szerződéseket be kell tartani – a könnyítéseket a kormány 2010-ben behozta – vissza kell fizetni az adósságot.

A Jobbik lesz az új MSZP?

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalom augusztus 20-án fog zászlót bontani,  a politológus úgy fogalmazott: a Jobbik MSZP-sedik. Kifejtette, az MSZP is korábban egy nagyobb párt volt, 30-35 százalékos támogatottsággal, amely idővel tíz százalék alá süllyedt. Párhuzamot vont: a Jobbik nagyjából húsz százalékos volt, most pedig megközelítőleg 15 százalékon áll a párt támogatottsága.

„Miközben nem jönnek életjelek a Jobbik felől egy-két fényképen túl, a Mi hazánk mozgalom csinálja a dolgát – ahogy a DK is az MSZP alól szervezi ki a szavazókat, ugyanezt csinálja a Mi Hazánk Mozgalom is, amikor a Jobbik alól szervezik ki a tagokat” – részletezte Kiszelly Zoltán.

Vona Gábor is bejelentkezett

A politológus megemlítette, hogy idő közben Vona Gábor is bejelentkezett, mert a gyenge pártvezetéshez képest ő is látható akar maradni, hogy a még a zuhanórepülésből kihúzza a pártot. Úgy folytatta, a Mi Hazánk Mozgalom annyiban ügyesebb, hogy tankönyvi példa alapján szervezik a rendezvényeiket, miközben a Jobbik pénztelenségre hivatkozva nem méretteti meg magát.

Vona Gábor „újhullámos vlogger” visszatéréséről azt mondta: ez valóban egy modern műfaj, és a volt miniszterelnök-jelölt megpróbálja megtartani a fiatal szavazókat, azonban Kiszelly Zoltán szerint a fiatalok inkább a korábbi radikális elszántságot keresik, amelyet a Jobbik még korábban képviselt.

„Ez a cukiság, ez a se hideg, se meleg, se hús, se hal politika, amit Vona Gábor bukott pártelnökként a blogjában is folytat – hogy elvont kategóriában beszél, nem mond markáns üzeneteket, csak elmélkedik”, nem tűnik sikeresnek a fiatalok körében – összegezte gondolatait az M1 Ma este című műsorában Kiszelly Zoltán politológus.

hirado.hu - M1 Ma Este
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó