Addig maradnak amerikai katonák Irakban, amíg kell
2018. augusztus 19. 16:06

Addig maradnak amerikai katonák Irakban, amíg szükség van rájuk azoknak a területeknek a stabilizálásánál, amelyeket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellenőrzése alól szabadítottak fel – jelentette ki vasárnap Sean Ryan, a terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi szövetség szóvivője abu-dzabi sajtótájékoztatóján.

„Mindaddig maradnak a katonáink, amíg úgy érezzük, hogy szükség van rájuk” – nyomatékosította Ryan. A szóvivő elmondta, hogy mintegy 5200 amerikai katona állomásozik Irakban, hozzátéve, hogy csökkenhet a számuk, ha más NATO-tagállamok katonái veszik át feladataikat. A NATO védelmi miniszterei februárban abban állapodtak meg, hogy kibővítik az iraki haderőt kiképző tanácsadó missziót.

Irak decemberben hivatalosan győzelmet hirdetett a terrorszervezet fölött, ám a szélsőségesek továbbra is aktívak az országban. Az Egyesült Államoknak Szíriában is van nagyjából 2000 katonája, akik a Szíriai Demokratikus Erők nevű, kurd vezetésű milíciát támogatják az Iszlám Állam zárványainak felszámolásában az iraki határ környékén.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó