Kiskunhalas: 400 milliós felújítás az ősgyepes lovaspályán
2018. augusztus 19. 19:28

Az elmúlt harminc év legnagyobb fejlesztése valósult meg az üzemeltetők és a kormány közös támogatásának, erőfeszítésének köszönhetően, s így újulhatott meg az ország egyetlen ősgyepes lovaspályája – mondta Budai Gyula miniszteri biztos Kiskunhalason, a Hirling József Lovaspark fejlesztéseinek avatóján.

„Kiskunhalas a csipke és a gyógyfürdő mellett a hazai lovasélet központja, már évszázadok óta” – emlékeztetett beszédében Budai Gyula, aki az ünnepélyes átadón reményét fejezte ki, hogy a mostani fejlesztésnek köszönhetően már a 2020-as tokiói olimpián ott lehetnek a magyar lovasok, akár a halasi sportegyesületből is.

A lovasbázis történetéről elhangzott, hogy 1902-ben a csendőrség hozta létre, majd a második világháború után rövid időre a rendőrségé, majd a határőrségé lett. Az 1953-as évre is emlékeztetett Budai Gyula, kiemelve Hirling József szerepét, aki megalapította a Határőr Dózsa Sportegyesületet. Az egyesületben zajló munkának köszönhetően a város több lovas olimpikonnal is büszkélkedhet. Rómában, 1960-ban Suti István a tizedik helyen végzett, ami azóta is a legjobb magyar egyéni díjugrató eredmény. Suti István tiszteletére emléktáblát avattak az átadóünnepség előtt, és róla nevezték el a megújult, négyévszakos pályát.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere hangsúlyozta: rendkívül fontos lépés volt a lovaspark felújítása a város életében, hiszen a bázis eléggé lepusztult állapotban volt, amikor a település tulajdonába került. A városvezető reményét fejezte ki, hogy az első ütem után a többi fejlesztési tervükhöz is kapnak támogatást, hiszen a teljes lovasbázist – a lelátókat, az istállókat és a fedeles lovardát – is szeretnék korszerűsíteni, mert sportági, valamint turisztikai céljaik is vannak a lovasparkkal.

DROTI20180819016

A Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesület bemutatója a kiskunhalasi Hirling József Lovaspark átadásán 2018. augusztus 19-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Bányai Gábor (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: érdemes segítséget kérni, és tenni azért, hogy ez a segítség megérkezzen. „Mi minden jót, amit kapunk, meg tudunk többszörözni” – mondta a beruházás kapcsán Bányai, aki remélte, hogy a jövőbeni tervekhez is jut támogatás az ország egyetlen, nem állami fenntartású lovasközpontjában.

„A sport olyan dolog, ami kortól függetlenül mindenkinek szól. Ha a jövőben gondolkodunk, akkor a magyar sportnak, sportolóknak és a magyar társadalomnak is érdeke, hogy egy erős Magyarország jöjjön létre, erős gondolkodással és erős sportágakkal. Bízom benne, hogy a kormányzati támogatásoknak köszönhetően a magyar lovassport is visszakerül arra a méltó, megbecsült helyére, ami megilleti, és értük is izgulhatunk Tokióban” – fogalmazott köszöntőjében Csampa Zsolt, önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár.

DROTI20180819015

Budai Gyula miniszteri biztos, a Magyar Lovassport Szövetség olimpiai felkészülést koordináló bizottságának elnöke, Csampa Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára, Bányai Gábor, a Fidesz országgyűlési képviselője, Fülöp Róbert polgármester és Juhász Tibor, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja (b-j) a kiskunhalasi Hirling József Lovaspark átadásán 2018. augusztus 19-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

A kiskunhalasi Lovas és Szabadidő Központ Kft. által üzemeltetett, több mint 110 éves lovasparkban 400 millió forintos kormányzati forrásból újították meg a főépületet, ami többfunkciós konferencia és rendezvényházzá változott. Kiépítették a teljes csatorna- és vízelvezető-rendszert, valamint új bejáratokat, kamionbeállókat, belső parkolókat, mutatós útburkolatot is kapott a bázis. A filces pálya bővítése úgy történt, hogy alkalmas legyen nemzetközi versenyek rendezésére.

A kiskunhalasi átadást lovasversenyek, lovas-show elemek, gyermekprogramok is kiegészítették.

DROTI20180819020

Kovács Kornélia lovagol Karina nevű lován a kiskunhalasi Hirling József Lovaspark átadásán 2018. augusztus 19-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó