Ünnepel az ország: 350 program és ennél több tűzijáték
2018. augusztus 19. 23:03

Az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepére, Magyarország születésnapjára készül az egész ország. A fővárosi ünnepi program hétfőn reggel fél kilenckor kezdődik a Kossuth téren és este kilenc óra után zárul a tűzijátékkal.

Augusztus 20-án, hétfőn a fővárosban – a hagyományos programsorozat részeként – felavatják az ifjú tiszteket, lesz a vízi- és légiparádé, délután pedig a hagyományos szentmisét követően megtartják a Szent Jobb körmenetet. Továbbra is várja az érdeklődőket a Mesterségek ünnepe a várban és a Magyar ízek utcája is.

Az este 9-kor kezdődő budapesti tűzijátékra már minden készen áll; a Lánchídról és Dunáról, uszályokról lövik majd föl a rakétákat – több mint hatezret. A fényparádét az előrejelzések szerint az időjárás biztosan nem zavarja meg. Kellemes, enyhén szeles időt jósolnak, ami tűzijáték idején ideális, a keletkező füstöt ugyanis az enyhe szél elfújja a Duna fölül.

A fentebb már említett légi- és víziparádé fél 10-kor kezdődik: aknamentesítő hajók, parancsnoki motorcsónakok, lánctalpas úszó gépkocsik a vízen, a levegőben pedig egy Airbus szállító repülőgép, gripenek, harci helikopterek lesznek láthatók.

Be lehet majd menni a Parlament épületébe és meg lehet nézni a Szent Koronát is, a kapukat délben nyitják ki.

Nagy érdeklődés övezte a rendezvényeket már vasárnap is

Míg a főváros egyes részein az előkészületek zajlanak, addig máshol már javában tartanak a programok. Hömpölygött a tömeg vasárnap is a Mesterségek ünnepén és a Magyar ízek utcájában is. Ingyenes koncertekkel várták a nagyérdeműt az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a Szent Gellért-szobor alatt este, egymást követte az AWS, a Zanzibár és Tankcsapda. A nézők nagy része a hídról nézhette a produkciókat.

Közönség a Zanzibár zenekar fellépésén az augusztus 20-ai központi rendezvények keretében adott koncerten az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a Szent Gellért-szobor előtt felállított színpadnál 2018. augusztus 19-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az operatív törzs figyel

A fővárosi programokra az Országos Mentőszolgálat is készül, részletes mentési tervet dolgoztak ki. Győrfi Pál szóvivő az M1-nek arról beszélt, hogy a rendezvényhelyszíneken elhelyezett mentőegységek tudják majd a leggyorsabb ellátást nyújtani. „36 plusz kocsit állítunk szolgálatba a tűzijáték idejére a fővárosban. A budai és a pesti oldalon is lesz egy sürgősségi ellátóhely, ambulancia és külön mentésirányítási központot is létesítünk a mentésirányítás összehangolására” – tájékoztatott.

Budapest, 2017. augusztus 20. A fővárosi tűzijátékot biztosító mentőautók konvoja halad az V. kerületi Alkotmány utcában 2017. augusztus 20-án. Az Országos Mentőszolgálat 36 pluszkocsit vezényel a helyszínekre. A budai és a pesti oldalon is lesz egy-egy tömegesbaleseti egység is, amely szükség esetén sok sérült egyszerre történő ellátására is alkalmas, egy sátorral, amelyben helyszíni ambulanciát alakíthatnak ki. MTI Fotó: Lakatos Péter

A fővárosi tűzijátékot biztosító mentőautók konvoja halad az V. kerületi Alkotmány utcában 2017. augusztus 20-án. MTI Fotó: Lakatos Péter

Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyancsak az M1-nek nyilatkozva elmondta: rendkívül népszerűek az országszerte zajló programok is. Rendkívüli esemény nem történt, az operatív törzs minden eseményt kiemelten figyel – fűzte hozzá. Több ezren – rendőrök, katonák, tűzoltók, mentősök és meteorológusok – vannak szolgálatban az augusztus 20-ai ünnepségsorozat alatt.

Csak hétfőn mintegy 350 programot tartanak szerte az országban és csaknem 360 tűzijátékot jelentettek be. Szinte minden nagyobb településen fesztiválokkal, kulturális és gasztroprogramokkal várják az érdeklődőket. A vízpartok is megteltek, ahogy a szállodák és a panziók nagy részében sem lehet már szobát foglalni.

Elvétve kell esőre számítani

Augusztus 20-ára, néhány megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós hőség miatt. Az előrejelzés szerint a sok napsütés mellett elvétve alakulhat ki zápor, esetleg egy-egy zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zápor, zivatar környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-20 fok között várható, de néhol ennél hűvösebb is lehet. Napközben 31-35 fokig melegszik a levegő.

hirado.hu - MTI - M1
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó