Virágkarnevál - Novák: számunkra a családok az elsők
2018. augusztus 20. 14:36

A Családok évének virágkocsija azt üzeni, hogy a kormány számára a családok vannak az első helyen, a magyar jövő a magyar gyermekekben és a felelős gyermekvállalásban van - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben, amikor bemutatta a kompozíciót, mielőtt elindult a karneváli felvonulás.

Novák Katalin kiemelte: a magyar kormányzat első alkalommal képviselteti magát önálló virágkocsival a debreceni virágkarneválon, a Családok évében.

A virágkocsin látható építőkockák egyrészt ismerősek a gyermekeknek, de ezen túlmutató üzenetük is van: az építőkockák olyan elemek, amiből valami készül, a magyar családok pedig olyan alapvető építőkövei a magyar közösségnek, a magyar nemzetnek, amelyek nélkül nem tudnánk sikeresek lenni - mutatta be kompozíciót Novák Katalin.

Az államtitkár, miután utalt a Családok évében bevezetett támogatásokra, a családpolitika lényegének nevezte, hogy legyen jó Magyarországon élni, tanulni, dolgozni, gyereket nevelni.

"Így van ez Debrecenben is" - tette hozzá kiemelve, hogy Debrecen családbarát város, és a fiatalok városa.

Novák Katalin szerint Debrecen méltán lehet büszke arra, hogy a BMW autógyár munkahelyeket teremt a városban, tisztes megélhetést biztosítva majd az ott dolgozóknak.

Legalább ennyire fontos azonban, hogy "Debrecenben minden a fiatalokról szól (...), s amikor él, együtt ünnepel a város, azt az életérzést adja át, amiről a szociálpolitika is szól: együtt lenni jó, közösségben lenni érték" - mondta Novák Katalin.

Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester sajtótájékoztatón mutatják be a Családok éve virágkocsit a 49. Debreceni Virágkarnevál kezdete előtt 2018. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Papp László (Fidesz-KDNP) a Családok éve virágkocsi mellett rögtönzött sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy az egészen kicsi, 4-5 éves gyerekektől a felnőttekig sok ezren hónapokig készültek a karneválra.

A hagyományoknak megfelelően a helyi lakosok virágokkal díszített kerékpárjaikkal nyitották meg a menetet, majd az oldtimer autók és motorok után indult meg a virágkocsik és a művészeti csoportok felvonulása Debrecen belvárosából a Nagyerdőbe.

DEBRE2018082018

A Debreceni Egyetem virágkocsija a 49. Debreceni Virágkarneválon 2018. augusztus 20-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Amikor a Szent Koronát ábrázoló első kocsi a Református Nagytemplom elé ért, a református-, a római katolikus és a görögkatolikus egyház püspökei megáldották az új kenyeret.

DEBRE2018082004

Új kenyeret tart a kezében egy lány a Szent Korona virágkocsi mellett a 49. Debreceni Virágkarneválon 2018. augusztus 20-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A 16 virágkocsi között 30 hazai, illetve külföldi művészeti csoport táncolja-zenéli végig a karneváli menetet. A felvonulást követően a virágkocsik és az oldtimerek kora délutántól testközelből is megtekinthetőek lesznek a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, miközben a hazai és a külföldi zenészek és táncosok gondoskodnak majd a jó hangulatról.

DEBRE2018082005

Esztergom és Debrecen közös virágkocsija a 49. Debreceni Virágkarneválon 2018. augusztus 20-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

DEBRE2018082022

A Fórum Debrecen virágkocsija a 49. Debreceni Virágkarneválon 2018. augusztus 20-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Este Karneváléj elnevezéssel a Nagyerdei Stadionban kétezer fellépővel, köztük a Dal sztárjaival rendezik meg az ország legnagyobb "aréna show-ját", majd tűzijátékkal és Kökény Attila-koncerttel ér véget az augusztus 20-ai programsorozat Debrecenben.
   

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó