Jobbik: az országnak a skandináv modellt kell követnie
2018. augusztus 20. 20:46

 A Jobbik szerint Magyarországnak az egyéni szabadságjogokra építő skandináv modellt kell követnie a társadalomszervezésben - mondta az ellenzéki párt elnöke a Jobbik augusztus 20-ai rendezvényén, Budapesten.

Sneider Tamás kifejtette, a Jobbik 20-24 százalék közötti választási eredményét annak ellenére csalódásként élte meg, hogy néhány héttel a voksolás előtt hasonló kimenetelt jósoltak a közvélemény-kutatások.

"Hatalmának csúcsára ért az Orbán-rendszer" - jelentette ki, majd hozzátette, a Jobbik igazi küldetése, hogy megmutassa az "arany középutat" az individualizmus és a kollektivizmus között.

A Jobbik elnöke szerint erre a legalkalmasabb a mai skandináv modell követése például a társadalombiztosítás, a nyugdíjrendszer és az oktatás területén.

A magyar emberekbe történelmileg mélyen beleivódott a szabadságvágy, ezért hihető, hogy erre alapozva újra ki tudják vívni szabadságjogaikat a Fidesszel szemben - fogalmazott.  
 
Fontosnak nevezte, hogy nem szabad a "teljes szabadság abnormális szintjére" jutni, mivel ez tette lehetővé, hogy az autoriter, diktatórikus jegyeket mutató "Orbán-rendszer" a rendszerváltás utáni "szélsőséges liberalizmus" után most "átessen a ló túloldalára".

Hangsúlyozta, a Jobbiknak abból kell erőt merítenie, hogy az ellenzéki szavazók közel fele rájuk szavazott, ami hatalmas felelősséget jelent, és azt is megmutatja, hogy kizárólag ők adhatnak hitet és erőt a magyar társadalomnak az "Orbán-rendszerrel" szemben.

A párt elnöke nem jósolt hosszú jövőt a nagyrészt soraikból kilépőkből alakuló Mi Hazánk mozgalomnak, amelyet szerinte sok esetben a gyűlölet és az önzés irányít. Megjegyezte, a kilépésekkel nem érte komoly veszteség a Jobbikot, amely így nyugodt pártként kezdheti meg a felkészülést a következő időszakra.

Sneider Tamás ezúttal sem zárta ki az LMP-vel történő valamilyen szintű együttműködést, mivel szerinte sok kapcsolódási pont van a két párt között, noha vannak olyan területek is, mint például a cigányság integrációja, amit másként képzelnek.

A Jobbik vezetője úgy fogalmazott, pártja pénzügyi helyzetéről győzelmi jelentéssel számolhat be, a Jobbikot ugyanis nem fenyegeti pénzügyi csőd, az általuk törvénytelennek tartott bírságokról ugyanis sikerült megállapodni. Megjegyezte, fél évig még lehet, szerényebben működnek, de indulásuk az önkormányzati és EP-választáson biztosított.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője szintén arról beszélt, jobb eredményre számított a parlamenti választáson de büszkének kell lenniük, hogy a legerősebb ellenzéki párt lettek.

A Jobbiknak alternatívát kell mutatnia a Fidesz hegemóniájával szemben, és szabadságharcot kell indítania, hogy a "normális élet visszatérjen Magyarországra" - mondta.

Szerinte ehhez a Jobbiknak olyan sorskérdésekkel kell foglalkoznia, mint a bérfelzárkóztatás, a demográfiai kérdések, az elvándorlás és a határon túli kisebbségek autonómiatörekvései.

A Mi Hazánk mozgalomról szólva Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott, olyan emberekből nem lehet közösséget építeni, akik egy vállrándítással megszegik a szent koronára tett esküjüket.

Ez az új formáció csak addig kap kiemelt médiafigyelmet a "Jobbik gyalázására", amíg az a Fidesz érdeke - mondta Gyöngyösi Márton.

Az ellenzéki párt frakcióvezetője szólt arról is, a következő időszakban az lesz a legfontosabb feladatuk, hogy visszatáplálják a Jobbik alapszervezeteibe azt a tüzet, amely korábban jellemezte a pártot.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó