Jobbik: az országnak a skandináv modellt kell követnie
2018. augusztus 20. 20:46

 A Jobbik szerint Magyarországnak az egyéni szabadságjogokra építő skandináv modellt kell követnie a társadalomszervezésben - mondta az ellenzéki párt elnöke a Jobbik augusztus 20-ai rendezvényén, Budapesten.

Sneider Tamás kifejtette, a Jobbik 20-24 százalék közötti választási eredményét annak ellenére csalódásként élte meg, hogy néhány héttel a voksolás előtt hasonló kimenetelt jósoltak a közvélemény-kutatások.

"Hatalmának csúcsára ért az Orbán-rendszer" - jelentette ki, majd hozzátette, a Jobbik igazi küldetése, hogy megmutassa az "arany középutat" az individualizmus és a kollektivizmus között.

A Jobbik elnöke szerint erre a legalkalmasabb a mai skandináv modell követése például a társadalombiztosítás, a nyugdíjrendszer és az oktatás területén.

A magyar emberekbe történelmileg mélyen beleivódott a szabadságvágy, ezért hihető, hogy erre alapozva újra ki tudják vívni szabadságjogaikat a Fidesszel szemben - fogalmazott.  
 
Fontosnak nevezte, hogy nem szabad a "teljes szabadság abnormális szintjére" jutni, mivel ez tette lehetővé, hogy az autoriter, diktatórikus jegyeket mutató "Orbán-rendszer" a rendszerváltás utáni "szélsőséges liberalizmus" után most "átessen a ló túloldalára".

Hangsúlyozta, a Jobbiknak abból kell erőt merítenie, hogy az ellenzéki szavazók közel fele rájuk szavazott, ami hatalmas felelősséget jelent, és azt is megmutatja, hogy kizárólag ők adhatnak hitet és erőt a magyar társadalomnak az "Orbán-rendszerrel" szemben.

A párt elnöke nem jósolt hosszú jövőt a nagyrészt soraikból kilépőkből alakuló Mi Hazánk mozgalomnak, amelyet szerinte sok esetben a gyűlölet és az önzés irányít. Megjegyezte, a kilépésekkel nem érte komoly veszteség a Jobbikot, amely így nyugodt pártként kezdheti meg a felkészülést a következő időszakra.

Sneider Tamás ezúttal sem zárta ki az LMP-vel történő valamilyen szintű együttműködést, mivel szerinte sok kapcsolódási pont van a két párt között, noha vannak olyan területek is, mint például a cigányság integrációja, amit másként képzelnek.

A Jobbik vezetője úgy fogalmazott, pártja pénzügyi helyzetéről győzelmi jelentéssel számolhat be, a Jobbikot ugyanis nem fenyegeti pénzügyi csőd, az általuk törvénytelennek tartott bírságokról ugyanis sikerült megállapodni. Megjegyezte, fél évig még lehet, szerényebben működnek, de indulásuk az önkormányzati és EP-választáson biztosított.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője szintén arról beszélt, jobb eredményre számított a parlamenti választáson de büszkének kell lenniük, hogy a legerősebb ellenzéki párt lettek.

A Jobbiknak alternatívát kell mutatnia a Fidesz hegemóniájával szemben, és szabadságharcot kell indítania, hogy a "normális élet visszatérjen Magyarországra" - mondta.

Szerinte ehhez a Jobbiknak olyan sorskérdésekkel kell foglalkoznia, mint a bérfelzárkóztatás, a demográfiai kérdések, az elvándorlás és a határon túli kisebbségek autonómiatörekvései.

A Mi Hazánk mozgalomról szólva Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott, olyan emberekből nem lehet közösséget építeni, akik egy vállrándítással megszegik a szent koronára tett esküjüket.

Ez az új formáció csak addig kap kiemelt médiafigyelmet a "Jobbik gyalázására", amíg az a Fidesz érdeke - mondta Gyöngyösi Márton.

Az ellenzéki párt frakcióvezetője szólt arról is, a következő időszakban az lesz a legfontosabb feladatuk, hogy visszatáplálják a Jobbik alapszervezeteibe azt a tüzet, amely korábban jellemezte a pártot.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
 • Az elemzők évek óta nagyon rosszul teljesítenek
  Piaci elemzők és nemzetközi szervezetek is kishitűnek bizonyultak, 2017 őszén előrejelzéseikben messze alulbecsülték Magyarország tavalyi gazdasági növekedését, sorra két-három százalék körüli mértékkel számoltak – hívták fel a figyelmet csütörtökön gazdasági kormányzati vezetők.
MTI Hírfelhasználó