Menedékhajó - Zűrzavar az olasz kormányban
2018. augusztus 20. 22:09

Az olasz közlekedési miniszter engedélyezte, a belügyminiszter megtagadta 177 migráns partraszállását

A szicíliai Catania kikötőjébe irányította az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóját 177 migránssal a fedélzetén Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter hétfőn, miközben Matteo Salvini belügyminiszter nem engedélyezte a migránsok partraszállását, szétosztásukat sürgetve az EU-tagállamok között.

A Diciotti várhatóan az esti órákban érkezik meg Catania kikötőjébe. A hajó csütörtök óta vesztegelt Lampedusa vizein, miután a római kormány nem engedélyezte kikötését.

Végül az olasz parti őrség hajóját Danilo Toninelli, a kikötők felett rendelkező infrastrukturális és közlekedési miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa irányította a szicíliai partokra.

Az olasz belügyminisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini belügyminiszter "nem adott és nem is fog engedélyt adni" a migránsok partraszállásához, amíg nem kap garanciákat az EU-tól, hogy a menedékkérőket szétosztják a tagállamok között. Ez azt jelentheti, hogy a Diciotti megérkezik Catania kikötőjébe, de a migránscsoport tagjai nem szállhatnak le a hajóról.

Matteo Salvini korábban kijelentette, csak akkor engedélyezi a 177 ember olaszországi partra szállását, ha az EU mind a 27 tagállama részt vesz befogadásukban. Hozzátette, hogy Olaszország partjaira az utóbbi években 700 ezer bevándorló érkezett.

Az olasz külügyminisztérium még vasárnap cselekvésre szólította az Európai Bizottságot, megoldásként a migránsok szétosztását szorgalmazva.

A Diciotti a Máltához tartozó földközi-tengeri övezetben vette fedélzetére a Líbiából indult migránscsoportot. Málta megtagadta, hogy a szigetországba vigyék őket, hangsúlyozva, hogy az olasz parti őrség nem mentette, csupán fedélzetre vette a migránsokat.

A szicíliai Agrigento ügyészsége vizsgálatot indított: meghallgatták azt a 13 személyt, akit rossz egészségi állapota miatt a Diciottiról az utóbbi napokban olaszországi kórházba szállítottak. A beszámolók szerint a migránscsoportnak elsőként a máltai hatóságok siettek a segítségére, de csak üzemanyagot adtak nekik, hogy tovább folytassák útjukat Olaszország felé. Így talált rájuk az olasz parti őrség.

Danilo Toninelli korábban közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta "minősíthetetlen magatartást tanúsított", amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania.

MTI
Címkék:
  • A várnegyed sorsa minden magyar ügye
    Teljes magasságáig visszaépül az egykori Honvéd Főparancsokság. Újjáépül a kommunisták által lerombolt egykori Külügyminisztérium és József főherceg palotája. Átadják a Lovardát, a Főőrség épületét, valamint a Stöckl-lépcsőt. Megújulnak a várba vezető utak, sétányok, lépcsők, és óriásliftek is épülnek. Fodor Gergely várkapitánnyal, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztossal beszélgettünk.
  • Két civilizációt formálnának eggyé
    Az európai–muszlim közeledés terve már a hetvenes években megfogalmazódott
  • Jó úton jár a magyar turizmus
    Csütörtökön nyitott meg a negyvenkettedig Utazás Kiállítás a Hungexpo budapesti vásárközpontban. A turisztikai cégek bemutatkozása és szakmai programok mellett színes kavalkáddal, érdekes programokkal és híres fellépőkkel várják az érdeklődőket a hétvégén. A kiállítás külföldi díszvendége Algéria, a hazai pedig Bács-Kiskun megye és Kecskemét.
MTI Hírfelhasználó