Magyarország sikeres szomszédos államokban érdekelt
2018. augusztus 20. 22:20

Gulyás: Magyarország erős és sikeres szomszédos államokban érdekelt

Magyarország abban érdekelt, hogy erős és sikeres szomszédjai legyenek - jelentette ki a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott hétfői pódiumbeszélgetésen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország annak örvendene, ha a közép-európai térség egységesen erősödne.

Megállapította: a magyar kártyát az szokta leginkább kijátszani a belpolitikai csatákban, aki nem elég erős ahhoz, hogy a saját teljesítményéből kovácsoljon maga számára politikai tőkét.

Nem tartotta kedvezőnek, hogy nem erős és erősödő államok vezetőivel kell tárgyalniuk, hanem "állandó belső válságokkal, és szuverenitásproblémákkal küzdő országok vezetőivel", de szerinte ez nem szabad változtasson a magyar nemzetpolitika céljain.

A miniszter közölte: a magyar kormánynak az a feladata, hogy támogassa a határon túli jó kezdeményezéseket.     

A kormány csak támogatni tudja például a vasárnap kezdődött Kolozsvári Magyar Napokat, megrendezni nem tudná. Mindig a rendezőktől függ, hogy egy-egy hasonló rendezvénynek milyen hozzáadott szellemi értéke van - mondta a politikus.

A fórumot követő sajtóbeszélgetésen az MTI kérdésére Gulyás Gergely közölte: nem tudnak arról, hogy Románia változtatott volna azon az álláspontján, hogy kedvezően fogadja a magyarországi gazdasági fejlesztési program erdélyi kiterjesztését. Reálisnak nevezte, hogy a gazdaságfejlesztési programot 2019 elején hirdessék meg.

Úgy vélte, a 2019 első fél évére esedékes soros román EU-elnökség fontos feladata lesz a zavartalan ügymenet biztosítása egy olyan időszakban, amikor az európai parlamenti választások határozzák meg a politikát.

Magyarország mindig örül, ha az EU-hoz újabban csatlakozott országok valamelyike látja el a soros elnökséget - tette hozzá Gulyás Gergely.

Hozzátette azonban, hogy az EP-választások időszakában kevesebbet lehet elérni az unióban, mert mindenki a voksolásra figyel.

DBIRO20180820014

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a 9. Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes nyitógáláján a Kolozsvári Magyar Opera épületében 2018. augusztus 20-án. MTI Fotó: Biró István

Gulyás: Mátyás erősebben köt össze, mint ahogy Ceausescu bomlasztani tudott

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Mátyás király alakja erősebben köt össze, mint ahogy Nicolae Ceausescu román kommunista diktátor bomlasztani tudott.

Gulyás Gergely a Kolozsváron született Mátyás király alakjára reflektáló Kolozsvári Magyar Napok hétfői nyitógáláján sikernek nevezte, hogy a magyarság ezer esztendő viszontagságai után is megmaradt a Kárpát-medencében.

Büszkeségre ad okot az ezeréves magyar államnak egy olyan közösségben való megünneplése, amely száz év elszakítottság után is él - mondta.
Hozzátette: amikor oly sokszor a lét vált kérdésessé, a megmaradás is győzelemnek számít.

A magyar történelem és irodalom akkor is irigylésre méltó lenne, ha csak azok tartoznának bele, akik a kolozsvári Házsongárdi temetőben nyugszanak - mondta Gulyás Gergely.

Azt is megemlítette azonban, hogy azokból az ígéretekből, amelyeket a száz évvel ezelőtti gyulafehérvári nagygyűlésen összegyűlt románok fogalmaztak meg a nemzetiségeknek, soha sem lett törvény vagy hivatalos állampolitika.

"Az ezzel való szembesülés, a százéves évfordulót ünneplő Románia számára is nagy feladat, és egy évszázados mulasztás pótlásának a lehetősége" - fogalmazott.

Úgy vélte: mindaz, ami a szorosabb román-magyar együttműködést gátolja, a román érdekekkel is ellentétes.

"A politikai célból indított büntetőeljárások alapos gyanújától, a restitúció leállításától, a Székely Mikó Kollégium és a marosvásárhelyi iskola ügyének a megoldatlanságától nemcsak az erdélyi magyarságnak rosszabb, de a románoknak sem jobb semmivel" - jelentette ki Gulyás Gergely.

A miniszter szerint a ház amely sok-sok kolozsvári nemzedék életéből és művéből épült, megóvásra érdemes, és a románok és magyarok csak együtt tudják fenntartani.

Kelemen Hunor, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arról beszélt, hogy Kolozsvárt a nyitottság, a türelem és a tudás működtette évszázadokon át, és a város története a benne lakó polgárok történeteiből állt össze.  Amint a politikus megjegyezte: Kolozsváron ma is elfér egymás mellett több igazság, még akkor is, ha néha ezek farkasszemet néznek egymással.

"Ez a város a hagyománya által képes előbb-utóbb egymást elfogadó, és bízunk benne, hogy egymásra támaszkodó tekinteteket és történeteket kovácsolni" - fogalmazott Kelemen Hunor.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke megkövette a szervezőket amiatt, hogy tíz évvel először, amikor először vetődött fel a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésének ötlete, maga sem hitt a gondolatban. Arra biztatta ugyanakkor a magyar politikai pártokat, egyházakat, hogy fogjanak össze mindannyiszor, amikor a közös érdekek ezt megkívánják.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár egyesület elnöke úgy vélte, a magyarság a Kolozsvári Magyar Napok által visszakapott valamit az egykori kolozsvári magyarok életérzéséből.

A Kolozsvári Magyar Opera nagytermében tartott nyitógálán a köszöntő beszédek után a budapesti Újszínház Országjáró Mátyás király című zenés históriás játékát tekinthette meg a közönség.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében a hét végéig több mint 630 programra látogathatnak el az érdeklődők.  Az 575 éve Kolozsváron született Mátyás király és a 450 évvel ezelőtt Tordán kikiáltott vallásbéke köré szerveződik a rendezvények jelentős hányada.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
 • Az elemzők évek óta nagyon rosszul teljesítenek
  Piaci elemzők és nemzetközi szervezetek is kishitűnek bizonyultak, 2017 őszén előrejelzéseikben messze alulbecsülték Magyarország tavalyi gazdasági növekedését, sorra két-három százalék körüli mértékkel számoltak – hívták fel a figyelmet csütörtökön gazdasági kormányzati vezetők.
MTI Hírfelhasználó