Jövőre még fokozódhat a szárazság
2018. augusztus 21. 09:28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) aszálykockázati stratégiát készít, amelyhez önkéntesek segítségére is számítanak. A klímaváltozás miatt a jövőben még fokozódhat a szárazság.

Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője a 2017-es és az idei hőmérsékleti adatok alapján rámutatott: az idei nyár egy csapadékos és meleg arcát mutatta, bővelkedett szélsőségekben Míg a bolygó számos területén tomboló kánikula jellemezte a tavasz és a nyár első felét, addig idehaza sok nyaraló panaszkodott az esős, borús időjárásra – mondta az M1 Kék bolygó című műsorában.

Globálisan a második legmelegebb júniust tudhatjuk magunk mögött. Az idei június Magyarországon volt a legmelegebb, 15. az 1901-től rögzített mérések szerint. Ez azt jelenti, hogy az érték nagyjából a felső tíz százalékban van. A július az átlag körül alakult, erősen meghatározta az, hogy az időszak nagy részében labilis és magas nedvesség tartalmú levegő töltötte ki a Kárpát-medencét – fejtette ki.

Fejtörést okoz a kiszámíthatatlanság

A felhőszakadás károkat, az időjárás kiszámíthatatlansága pedig fejtörést okozott sokaknak, köztük például a borászoknak. Az idén a szüret is korábban kezdődött. A Balatonnál az Irsai Olivért, a Csabagyöngyét már júliusban elkezdték szüretelni – mondta Szövényi Áron, az Anonym Pince borásza.

Az áprilisi, májusi melegek nagyon gyorsan meghozták a virágzást is, nagyon gyorsan megindult áprilisban a szőlő. A szőlő elkanászodik, hogyha az ember nem figyel rá, és  május végére minden szőlőfajta elvirágzott – tette hozzá.

Korábban érett a dinnye is

A szokásosnál 2-3 héttel korábban érett a görögdinnye is, és sok esetben már akkor véget ért szezon, amikor még Lőrinc hozzá sem láthatott a kártékony tevékenységéhez. A gazdák azt mondják, hogy míg az ország egyik pontján a szárazság, másutt az eső okozott gondot.

A felhőszakadásokból nem egységesen részesült az ország, helyenként akár 90 milliméter eső is hullott, de a Tiszántúl térsége, a Nagykunság például aszályos jelleget mutatott júniusban, sőt a talajnedvesség abban a régióban az átlagosnál kevesebb – mondta a meteorológus.

Elindul az aszály projekt

Bár az idei nyár sok helyütt nedves, trópusi körülményeket teremtett hazánkban, a tendenciák alapján nem ez várható a jövőben, hanem meleg, száraz időjárás. Az aszály még komolyabb probléma lehet. Éppen ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat aszály projektet indít.

A Kárpát-medencében különösen gyakran és tartósan fordulnak elő hőhullámok, amelyek aszállyal párosulnak. Az aszályos jelleg a térségünk velejárója, de a klímaváltozás ezeknek a gyakoriságát növeli, tehát felkészülést igényel a társadalomtól – fogalmazott az OMSZ szakértője.

A jól működő aszálykockázati stratégiához önkéntes megfigyelők segítségére is számítanak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján keresztül regisztrálhatnak és hétről-hétre egy online kérdőívet kell kitölteniük. Az észlelők rendszeres munkájának összegzése a talaj és a növények állapotáról, az aszály káros hatásairól nyújthat átfogó információt a jövőben.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó