Hágához fordult három latin-amerikai ország
2018. augusztus 21. 10:14

Argentína, Kolumbia és Chile a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordul, hogy vizsgálja ki, elkövettek-e emberiesség elleni bűntényeket Venezuelában – közölte hétfőn az argentin elnök a CNN hírtelevízióval.

Mauricio Macri szerint már folynak az előkészületek a panasz benyújtására, és még néhány hetet vesz igénybe a szükséges okmányok elkészítése.

„Nincs kétségem afelől, hogy Venezuelában módszeresen megsértik az emberi jogokat, elnyomják az ellenzéket és általában véve a polgárokat” – mondta Macri. Szerinte Kolumbia és Chile bizonyosan csatlakozik a keresethez, de talán Paraguay is. A térségben egyre többen értenek egyet abban, hogy a venezuelaiak segítségére kell sietni, és az eddigieknél határozottabb intézkedéseket kell tenni ennek érdekében  – mondta Macri.

A szóban forgó négy latin-amerikai ország többször bírálta a venezuelai hatóságok intézkedéseit, követelte a politikai foglyok szabadon engedését, a szabad választások megtartását minden politikai erő részvételével és a humanitárius segítségnyújtás lehetővé tételét. Illegitimnek minősítették a májusi venezuelai elnökválasztást, amelyen újra győzött Nicolás Maduro.

Az ENSZ emberi jogi hivatalának beadványa nyomán az ICC ügyészsége már februárban előzetes vizsgálatot indított a venezuelai jogsértések ügyében.

Venezuela több mint két éve súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd, hétfőn öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről. Szakértők szerint az év végén akár 1 millió százalék lehet az infláció. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott.

A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több százan vesztették életüket.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó