Hágához fordult három latin-amerikai ország
2018. augusztus 21. 10:14

Argentína, Kolumbia és Chile a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordul, hogy vizsgálja ki, elkövettek-e emberiesség elleni bűntényeket Venezuelában – közölte hétfőn az argentin elnök a CNN hírtelevízióval.

Mauricio Macri szerint már folynak az előkészületek a panasz benyújtására, és még néhány hetet vesz igénybe a szükséges okmányok elkészítése.

„Nincs kétségem afelől, hogy Venezuelában módszeresen megsértik az emberi jogokat, elnyomják az ellenzéket és általában véve a polgárokat” – mondta Macri. Szerinte Kolumbia és Chile bizonyosan csatlakozik a keresethez, de talán Paraguay is. A térségben egyre többen értenek egyet abban, hogy a venezuelaiak segítségére kell sietni, és az eddigieknél határozottabb intézkedéseket kell tenni ennek érdekében  – mondta Macri.

A szóban forgó négy latin-amerikai ország többször bírálta a venezuelai hatóságok intézkedéseit, követelte a politikai foglyok szabadon engedését, a szabad választások megtartását minden politikai erő részvételével és a humanitárius segítségnyújtás lehetővé tételét. Illegitimnek minősítették a májusi venezuelai elnökválasztást, amelyen újra győzött Nicolás Maduro.

Az ENSZ emberi jogi hivatalának beadványa nyomán az ICC ügyészsége már februárban előzetes vizsgálatot indított a venezuelai jogsértések ügyében.

Venezuela több mint két éve súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd, hétfőn öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről. Szakértők szerint az év végén akár 1 millió százalék lehet az infláció. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott.

A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több százan vesztették életüket.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Jó úton jár a magyar turizmus
    Csütörtökön nyitott meg a negyvenkettedig Utazás Kiállítás a Hungexpo budapesti vásárközpontban. A turisztikai cégek bemutatkozása és szakmai programok mellett színes kavalkáddal, érdekes programokkal és híres fellépőkkel várják az érdeklődőket a hétvégén. A kiállítás külföldi díszvendége Algéria, a hazai pedig Bács-Kiskun megye és Kecskemét.
  • Két civilizációt formálnának eggyé
    Az európai–muszlim közeledés terve már a hetvenes években megfogalmazódott
  • Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings
    Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings, egyebek mellett a magyar külső adósságpozíció gyors javulásával indokolva a lépést.
MTI Hírfelhasználó