Az oroszok alig egyharmada tud az 1968-as megszállásról
2018. augusztus 21. 10:39

Az oroszok mindössze 32 százalékának van fogalma arról, hogy mi volt a "prágai tavasz", ugyanakkor többen vannak, akik helyeslik a szovjet tankok Csehszlovákiába vezénylését, mint azok, akik hibának tartják az 50 évvel ezelőtti beavatkozást - derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpontnak az Interfax hírügynökség által kedden ismertetett felméréséből.

A megkérdezettek 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jól tudja, mi történt 1968-ban Csehszlovákiában, 21 százalék pedig azt válaszolta, hogy hallott vagy olvasott már valamit az akkor történtekről.  

A válaszadók 36 százaléka vélekedett úgy, hogy a Szovjetunió helyesen cselekedett, amikor 1968. augusztus 21-re virradóra csapatokat vezényelt Csehszlovákiába. 19 százalék szerint Moszkva helytelenül járt el akkor, 45 százalék pedig nem tudta, hogy miképp foglaljon állást ebben a kérdésben.

23 százalék szerint a "prágai tavasz" a csehszlovák vezetés szovjetellenes erőinek arra irányuló kísérlete volt, hogy kiszakítsák az országot a "szocialista táborból", 21 százalék szerint 1968 "felforgató akció és a szocialista tábor megosztására irányuló kísérlet volt". 18 százalék vallotta azt, hogy 1968-ban népfelkelés történt az országra a Szovjetunió által ráerőltetett rezsim ellen. 23 százalék nem tudott dönteni az az arra vonatkozó válaszok közül, hogy mi is történt egy fél évszázaddal ezelőtt Csehszlovákiában.

A megkérdezettek 16 százaléka úgy vélekedett, hogy a katonai beavatkozásra a vérontás megakadályozása érdekében volt szükség, 15 százalék szerint pedig a keleti blokk intervenciójának elmaradása esetén Csehszlovákiába a nyugati országok csapatai vonultak volna be. 9 százalék azt válaszolta, hogy a beavatkozás a csehszlovák szocialista rendszer megmentése miatt volt szükséges.

Mindössze a válaszadók 4 százaléka vallotta azt, hogy a "prágai tavasz" eseményei bebizonyították a szovjet típusú szocializmus és a demokrácia összeférhetetlenségét. 28 százalék elismerte, hogy semmit sem tud a beavatkozás okairól, 22 százalék pedig azt mondta, hogy nehézségei vannak a szovjet csapatok csehszlovákiai bevonulásának megindokolásával.  

A felmérést egy 1600 fős mintán, március elején végezték.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó