Babis elleni tüntetés az 1968-as megemlékezésen
2018. augusztus 21. 15:59

A cseh miniszterelnök elleni tüntetés zavarta meg a Csehszlovákia szovjet megszállásának 50. évfordulója alkalmával kedden délelőtt Prágában megtartott központi megemlékezést.

A Szovjetunió vezette Varsói Szerződés öt tagállamának hadseregei 1968. augusztus 21-én rohanták le Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a "prágai tavaszként" ismert politikai és gazdasági reformfolyamatnak, amelyet Moszkva a korabeli szocialista tábor számára veszélyesnek minősített.

A bevonuló katonaság és a csehszlovák lakosság között számos helyen összetűzésekre került sor. A legvéresebb konfliktus a korabeli Csehszlovák Rádió prágai épületénél játszódott le, ahol 17 civil személy vesztette életét. A megszállást követő hetekben a legújabb kutatások szerint összesen 137 csehszlovák állampolgár halt meg.

"Az eseményekről akkor szabadon tájékoztató rádió a lakossági ellenállás jelképe lett" - jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök, akinek beszédét a téren gyakorlatilag nem lehetett hallani. A néhány száz résztvevő jelentős része ugyanis a kormányfő beszéde alatt zajongott, fütyült, piros lapot mutatott fel és Babis elleni jelszavakat skandált.
 
"Szégyen", "Szemétkosárba Babissal" - ilyen és ehhez hasonló szlogeneket kiabáltak a tüntetők. A kormányfő rövid beszédét a biztonsági emberektől körülvéve mondta el. Babis hangsúlyozta: Csehországban ma nincs veszélyben a demokrácia, mindenki szabadon írhat, beszélhet, alakíthat pártot vagy választhat pártot.   
 
A cseh közvélemény egy része szemére veti Babisnak, hogy a múltban állítólag együttműködött a kommunista állambiztonsággal, és a közelmúltban visszaélt az európai uniós támogatásokkal, amiért jelenleg büntetőeljárás folyik ellene. Babis a vádakat tagadja, s azt állítja, hogy politikai támadásokról van szó.

Hasonló módon zavarták meg a résztvevők Radek Vondrácek, a képviselőház elnökének beszédét is. Vondrácek a parlamentben a Babis vezette kormányzó ANO mozgalom tagja. A rendezők ismételt felszólítására, hogy megemlékezésről, és nem tüntetésről van szó, a tömeg nem reagált.

Milan Stech, a szenátus elnöke beszédében emlékeztetett: 1968-ban a reformpolitikának és a reformpolitikusoknak igazi tömegtámogatása volt. Stech felhívta a figyelmet a szabad sajtó, különösen a közmédia szerepének a fontosságára a társadalom életében. Szerinte ez most is érvényes, hiszen a kereskedelmi sajtónak, eltérően a közmédiától, nem feladata az objektív tájékoztatás. "A szabad és objektív tájékoztatás a közmédia számára természetes követelmény. A Cseh Rádió, a Cseh Televízió és a CTK diszkreditációjára irányuló kísérletek ezért teljességgel elfogadhatatlanok" - szögezte le a szociáldemokrata politikus.

A megemlékezés végén felavatták a prágai rádiónál életüket vesztett személyek új emléktábláját.

Csehországban kedden országszerte számos megemlékezést tartanak az 1968 augusztusi eseményekkel kapcsolatban. A rendezvénysorozat kedden este a prágai Vencel téren nagyszabású ünnepi koncerttel zárul. "Nem felejtünk - Tiltakozunk" jelszó alatt már hétfőn este néhány százan tüntettek az orosz nagykövetség prágai épülete előtt.  

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó