Babis elleni tüntetés az 1968-as megemlékezésen
2018. augusztus 21. 15:59

A cseh miniszterelnök elleni tüntetés zavarta meg a Csehszlovákia szovjet megszállásának 50. évfordulója alkalmával kedden délelőtt Prágában megtartott központi megemlékezést.

A Szovjetunió vezette Varsói Szerződés öt tagállamának hadseregei 1968. augusztus 21-én rohanták le Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a "prágai tavaszként" ismert politikai és gazdasági reformfolyamatnak, amelyet Moszkva a korabeli szocialista tábor számára veszélyesnek minősített.

A bevonuló katonaság és a csehszlovák lakosság között számos helyen összetűzésekre került sor. A legvéresebb konfliktus a korabeli Csehszlovák Rádió prágai épületénél játszódott le, ahol 17 civil személy vesztette életét. A megszállást követő hetekben a legújabb kutatások szerint összesen 137 csehszlovák állampolgár halt meg.

"Az eseményekről akkor szabadon tájékoztató rádió a lakossági ellenállás jelképe lett" - jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök, akinek beszédét a téren gyakorlatilag nem lehetett hallani. A néhány száz résztvevő jelentős része ugyanis a kormányfő beszéde alatt zajongott, fütyült, piros lapot mutatott fel és Babis elleni jelszavakat skandált.
 
"Szégyen", "Szemétkosárba Babissal" - ilyen és ehhez hasonló szlogeneket kiabáltak a tüntetők. A kormányfő rövid beszédét a biztonsági emberektől körülvéve mondta el. Babis hangsúlyozta: Csehországban ma nincs veszélyben a demokrácia, mindenki szabadon írhat, beszélhet, alakíthat pártot vagy választhat pártot.   
 
A cseh közvélemény egy része szemére veti Babisnak, hogy a múltban állítólag együttműködött a kommunista állambiztonsággal, és a közelmúltban visszaélt az európai uniós támogatásokkal, amiért jelenleg büntetőeljárás folyik ellene. Babis a vádakat tagadja, s azt állítja, hogy politikai támadásokról van szó.

Hasonló módon zavarták meg a résztvevők Radek Vondrácek, a képviselőház elnökének beszédét is. Vondrácek a parlamentben a Babis vezette kormányzó ANO mozgalom tagja. A rendezők ismételt felszólítására, hogy megemlékezésről, és nem tüntetésről van szó, a tömeg nem reagált.

Milan Stech, a szenátus elnöke beszédében emlékeztetett: 1968-ban a reformpolitikának és a reformpolitikusoknak igazi tömegtámogatása volt. Stech felhívta a figyelmet a szabad sajtó, különösen a közmédia szerepének a fontosságára a társadalom életében. Szerinte ez most is érvényes, hiszen a kereskedelmi sajtónak, eltérően a közmédiától, nem feladata az objektív tájékoztatás. "A szabad és objektív tájékoztatás a közmédia számára természetes követelmény. A Cseh Rádió, a Cseh Televízió és a CTK diszkreditációjára irányuló kísérletek ezért teljességgel elfogadhatatlanok" - szögezte le a szociáldemokrata politikus.

A megemlékezés végén felavatták a prágai rádiónál életüket vesztett személyek új emléktábláját.

Csehországban kedden országszerte számos megemlékezést tartanak az 1968 augusztusi eseményekkel kapcsolatban. A rendezvénysorozat kedden este a prágai Vencel téren nagyszabású ünnepi koncerttel zárul. "Nem felejtünk - Tiltakozunk" jelszó alatt már hétfőn este néhány százan tüntettek az orosz nagykövetség prágai épülete előtt.  

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó