Bűnözök is voltak a partra szállt migránsok között
2018. augusztus 31. 16:41

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján Olaszországba szállított illegális bevándorlók nem küldhetők Albániába, vagy más országba akaratuk ellenére – jelentette ki Natasha Bertaud bizottsági szóvivő csütörtökön. Kiderült, a hajóról partra szállított migránsok között négy embercsempész próbált meg elvegyülni.

A szóvivő hangsúlyozta, a tagállamoknak számos tényezőt kell figyelembe venniük a migránsok más országok közötti szétosztása estén, beleértve azt is, hogy az érintett beleegyezik-e, hogy az adott országba szállítsák, vagy sem. Az áthelyezés természetesen rendben van, ha az illető jóváhagyja azt – közölte.

Az Albániába való szállítás esetén azt is figyelembe kell venni, hogy az ország nem tartozik az Európai Unióhoz és nem rendelkezik megfelelő menekültügyi rendszerrel – tette hozzá. Az olasz parti őrség hajója augusztus 20-án kötött ki a szicíliai Catania kikötőjében. Fedélzetéről csak a vasárnapra virradó éjszaka szállhattak ki a migránsok, akik közül százat az olasz püspöki kar (Cei), 20-20 főt pedig Albánia és Írország fogadna be.

További 25, tuberkulózissal fertőzött migránst olasz kórházakban ápolnak. A migránsokat először a szicíliai Messina regisztrációs központjába vitték, innen osztják szét őket. A hajóról leengedett menedékkérőket emberi jogi aktivisták nagyjából 30 fős csoportja fogadta „Szívesen látunk” feliratú transzparenseket lengetve.

Bűnözök is voltak a migránsok között

Ugyanakkor egy vizsgálóbíró a szicíliai Messinában csütörtökön fenntartotta négy feltételezett embercsempész hatósági őrizetét, aki 137 migráns közé vegyülve a Diciotti fedélzetén érkezett Olaszországba.

A gyanúsítottak három egyiptomi és egy bangladesi állampolgár. A vádak szerint ők négyen irányították azt a hajót, amelyről a Diciotti felvette a menedékkérőket. A férfiakat a többi között emberkereskedelemmel és nemi erőszakkal is vádolják.

Olasz nyomozók szerint az illegális bevándorlók a földközi-tengeri átkelésért fejenként 2000 és 4000 euró közötti összeget fizettek az embercsempészeknek, akik a fedélzetre vett nőket meg is erőszakolták.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó