Az ellenzék nem adott volna több pénzt az oktatásnak
2018. szeptember 2. 16:59

Az ellenzék azt se szavazta meg, hogy jövőre több pénz jusson az oktatásra - emelte ki a Fidesz-frakció az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében ellenzéki nyilatkozatokra reagálva.

A kormánypárti frakció közleményében kiemelte: a 2019-es költségvetés 606 milliárddal többet biztosít az oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetés.
"Azok beszélnek most az oktatásról, akik kormányzásuk alatt több száz iskolát zártak be és elvettek a pedagógusoktól egy havi bért" - írták, megjegyezve, hogy "a Fidesz 2010 óta pótolja az oktatásból kivont pénzeket".

A közlemény szerint országszerte megújulnak az iskolák: csaknem 150 településen építenek tantermet, tornatermet vagy tanuszodát, további több mint félezer iskolában felújítások, nyelvi és informatikai fejlesztések zajlanak. Kiemelték azt is, hogy a pedagógusok bére 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedett, és soha annyi gyermek nem jutott még ingyenes étkeztetéshez és ingyenes tankönyvhöz, mint most.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik azt kifogásolta, hogy a kormány alulfinanszírozza az oktatást, a jövő évi költségvetésben összesen 15 milliárd forinttal szán többet a közoktatásra, mint az elmúlt tanévben.

Az MSZP szerint a magyar oktatási rendszer semmilyen jövőképet nem kínál a fiataloknak, ez azon is látszik, hogy milyen sokan kívánják elhagyni az országot és mennyien kerülnek ki képzettség nélkül az iskolákból.

Az LMP szerint a kormánynak több pénzt kellene az oktatásra fordítania, ellenkező esetben Magyarország még a régiós országoktól is lemarad a nyugathoz történő felzárkózás helyett.

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy minél hamarabb dolgozzon ki átfogó felzárkóztatási stratégiát a létminimum alatt élő gyermekek és családjaik helyzetének javítására.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó