Együttműködési megállapodást kötöttek a szerbiai ellenzéki pártok
2018. szeptember 3. 09:56
Együttműködési megállapodást kötött a szerbiai ellenzék tíz legnagyobb pártja Belgrádban, a Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés az alapítók kijelentései szerint egyrészt Aleksandar Vucic szerb elnök hatalma ellen, másrészt pedig Szerbia jólétének megteremtése érdekében jött létre. A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint az összefogást Dragan Djilas egykori belgrádi polgármester, a nyugat-balkáni országot 2000 és 2012 között vezető Demokrata Párt (DS) volt elnöke kezdeményezte, és hozzá csatlakoztak a legnagyobb ellenzéki pártok, a többi között a Vuk Jeremic volt külügyminiszter vezette Néppárt (NS), a szélsőjobboldali Dveri, a DS, valamint a Szerbiai Baloldal.

A Sasa Jankovic volt ombudsman irányította Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) nem része a tömörülésnek, ugyanis Jankovic is kezdeményezte korábban az ellenzéki összefogást, ám a 381-es Polgári Blokk nevű tömörüléshez a PSG-n kívül csupán négy párt, illetve mozgalom csatlakozott, közöttük a Magyar Mozgalom nevű vajdasági civil szervezet. A Szövetség Szerbiáért alakuló ülésén elhangzott, hogy az ellenzéki pártoknak túl kell lépniük az ideológiai ellentéteken, és a közös célokra kell koncentrálniuk, ugyanis „csak az egységes ellenzék tud pontot tenni Aleksandar Vucic egyeduralmának a végére”, és Szerbia csak együtt építhető újra az alapoktól.

Dragan Djilas az ország legégetőbb problémái között sorolta az alacsony munkabéreket és a nagymértékű elvándorlást. Szerinte ezekre a gondokra kell a leghamarabb megoldást találni, és arra kérte a többi szerbiai pártot és mozgalmat, hogy csatlakozzon a szövetséghez. Az Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párt (SNS) 2014 óta a legmeghatározóbb szerbiai politikai erőnek számít, Vucic előbb kormányfőként, 2017 óta pedig államfőként irányítja az országot. Az ellenzék ez idő alatt folyamatosan veszített támogatottságából, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint, ha most lenne parlamenti választás Szerbiában, csak egyetlen ellenzéki párt jutna be a törvényhozásba, alig megugorva az ötszázalékos küszöböt.

A szétforgácsolódott ellenzék a tavaszi belgrádi önkormányzati választáson is megkísérelte az összefogást, ám a közös indulással sem tudtak jelentős eredményt elérni.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó