Az LMP a vajdasági magyarok érdekvédelmére szólít fel
2018. szeptember 3. 18:08

Az LMP arra szólítja fel Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminisztert, hogy a kormány állapítsa meg azokat a vajdasági magyarokkal kapcsolatos minimumkövetelményeket, amelyek teljesítése esetén támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását - mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

A képviselő szerint a nyugat balkáni euroatlanti integráció régóta közösen osztott konszenzusa volt a magyar külpolitikának, azonban míg Martonyi János külügyminisztersége idején Magyarország irányítója volt ennek a folyamatnak, amióta Szijjártó Péter a tárcavezető, a "kispadon ülünk".

Ungár Péter egyetértett Szijjártó Péterrel abban, hogy a migrációs útvonalak miatt is fontos a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációja, de szerinte nem ez az elsődleges szempont, hanem a vajdasági magyarok érdekképviselete.

Az LPM képviselője azért arra szólította fel a külügyminisztert, hogy a Vajdaságban élő 250 ezer magyar érdekében a kormány állapítson meg olyan minimumkövetelmény-rendszert, amelynek teljesítése esetén Magyarország hajlandó Szerbiát beengedni az Európai Unióba.  

Hangsúlyozta: Románia EU-csatlakozása idején, mind az akkori szocialista kormány, mind az ellenzékben lévő Fidesz "biankó csekket" adott Romániának és semmilyen feltételt nem szabtak az ottani magyarsággal kapcsolatban. Ennek azóta isszuk a levét, hiszen nem áll sehogy a székely autonómia kérdése - tette hozzá.

Ungár Péter közölte azt is: levelet ír Johannes Hahn EU-s bővítési biztosnak, amelyben arra vár választ, hogy az Európai Bizottság mit kíván tenni a kisebbségi alapjogok szerbiai érvényesüléséért.

Az LMP képviselőjét arról kérdezték, hogy az LMP-frakcióban ülő, az Együtt színeiben mandátumot szerzett Szabó Szabolcs otthagyná a képviselőcsoportot, ha az LMP-ben nem rehabilitálják Tenk Andrást, aki a választáson a javára visszalépett. Ungár Péter a hírt úgy kommentálta: Tenk András bölcs döntést hozott, amikor visszalépett Csepelen.

Hozzátette: az LMP frakció szerinte ebben a létszámában fog tovább működni.

A Sargentini-jelentésről kérdésre válaszolva Ungár Péter azt mondta: az LMP szerint Orbán Viktort nem az Európai Parlament plenáris ülésén, hanem Magyarországon  kell legyőzni. Hozzátette: több hibát is talált a jelentésben, de a párt vezető testülete dönt majd arról, hogy hogyan szavaznak a dokumentumról.

Az LMP és a Jobbik közötti együttműködésről szóló kérdésre válaszolva azt mondta: a Jobbik jelenlegi vezetése és az LMP vezetése között "folynak, folytak" tárgyalások, ezzel kapcsolatban mindkét párt döntést hoz majd.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó