A koszovói külügyminiszter nem utazik Boszniába
2018. szeptember 4. 12:47

Lemondta Banja Luka-i látogatását Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter, miután Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az elnöke kijelentette: nem szívesen látja az általa vezetett országrészben a koszovói politikust.

A koszovói diplomácia vezetője szerdán a Délkelet-Európai Stabilitási Paktum külügyminiszteri értekezletén vett volna részt.

A koszovói közszolgálati televízió (RTK) honlapjának beszámolója szerint Pacolli "a boszniai szerb elnök fenyegetései miatt" mondta le Banja Luka-i útját. A koszovói külügyminiszter szerint a térség nem tud fejlődni olyan politikusok mellett, mint Dodik. Véleménye szerint az elnök "fenyegető hangneme a hozzá hasonló radikális politikusok közelmúltjára emlékeztet, valamint az ilyen típusú fenyegetések következményeire". Behgjet Pacolli arra szólította fel az Európai Unió, különösen az Európai Bizottság vezetőit, hogy ne menjenek el szó nélkül az ilyen típusú megnyilvánulások mellett.

A koszovói külügyminiszter Igor Crnadak boszniai külügyi tárcavezető meghívására érkezett volna az országba. A meghívással Milorad Dodik szerint a külügyminiszter a nyugati hatalmaknak akart "hízelegni", a boszniai szerbek számára azonban a lépés provokációnak számít. "A boszniai Szerb Köztársaság nem egyezett bele abba, hogy Bosznia-Hercegovina elismerje Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, ezért ennek a hamis államnak a minisztere sem szívesen látott vendég a Szerb Köztársaságban" - fogalmazott a boszniai szerb elnök.

Bosznia-Hercegovina - éppen a szerb tiltakozás miatt - eddig nem ismerte el Koszovó függetlenségét, noha a többségében bosnyákok és horvátok lakta országrész ezt hajlandó lenne megtenni. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és a boszniai szerbek ebben is Szerbia útmutatását követik.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó