A koszovói külügyminiszter nem utazik Boszniába
2018. szeptember 4. 12:47

Lemondta Banja Luka-i látogatását Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter, miután Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az elnöke kijelentette: nem szívesen látja az általa vezetett országrészben a koszovói politikust.

A koszovói diplomácia vezetője szerdán a Délkelet-Európai Stabilitási Paktum külügyminiszteri értekezletén vett volna részt.

A koszovói közszolgálati televízió (RTK) honlapjának beszámolója szerint Pacolli "a boszniai szerb elnök fenyegetései miatt" mondta le Banja Luka-i útját. A koszovói külügyminiszter szerint a térség nem tud fejlődni olyan politikusok mellett, mint Dodik. Véleménye szerint az elnök "fenyegető hangneme a hozzá hasonló radikális politikusok közelmúltjára emlékeztet, valamint az ilyen típusú fenyegetések következményeire". Behgjet Pacolli arra szólította fel az Európai Unió, különösen az Európai Bizottság vezetőit, hogy ne menjenek el szó nélkül az ilyen típusú megnyilvánulások mellett.

A koszovói külügyminiszter Igor Crnadak boszniai külügyi tárcavezető meghívására érkezett volna az országba. A meghívással Milorad Dodik szerint a külügyminiszter a nyugati hatalmaknak akart "hízelegni", a boszniai szerbek számára azonban a lépés provokációnak számít. "A boszniai Szerb Köztársaság nem egyezett bele abba, hogy Bosznia-Hercegovina elismerje Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, ezért ennek a hamis államnak a minisztere sem szívesen látott vendég a Szerb Köztársaságban" - fogalmazott a boszniai szerb elnök.

Bosznia-Hercegovina - éppen a szerb tiltakozás miatt - eddig nem ismerte el Koszovó függetlenségét, noha a többségében bosnyákok és horvátok lakta országrész ezt hajlandó lenne megtenni. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és a boszniai szerbek ebben is Szerbia útmutatását követik.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
 • A kutatás és az innováció kiemelt érték
  Minél gyorsabban szeretné lezárni a kormány a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, erre azonban többféle megoldás is szóba jöhet - mondta el az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.
 • Brüsszel kifogásolja a magyar kampányt
  Álhírnek, dezinformációnak minősítette a magyar kormány újabb tájékoztató kampányának megállapításait kedden az Európai Bizottság.
MTI Hírfelhasználó