Magyar támogatással bővült a mostari ferences diákszálló
2018. szeptember 6. 12:00

Egy épületszinttel bővült a Bosznia-Hercegovinai DOMPES (Domus Panis Et Spiritus) Szent Ferenc Párbeszédközpont és Diákszálló Mostarban a magyar kormány támogatásának köszönhetően - hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára csütörtökön telefonon az MTI-nek.

Az építkezés üzenete az, hogy a segítség nem ismer nemzetiségi vagy felekezeti különbözőségeket - tette hozzá.

A ferencesek ezt a békét akarják megőrizni, és a magyar kormány ebben akar nekik segíteni, hiszen Magyarországnak sem mindegy, hogy Közép-Európában és a közvetlen közelünkben lévő balkáni területeken milyen életviszonyok vannak, és az itt élő nemzetek békében élnek-e, vagy a délszláv háborúhoz hasonlóan ismét konfliktusba keverednek egymással - mondta Soltész Miklós.

Bosznia-Hercegovina-szerte a ferenceseknek óriási szerepük van a béketeremtésben - mutatott rá Soltész Miklós.

Az ország múltjának ismeretében tudható, hogy milyen vékony jégen járnak a szerzetesek, hiszen nagyon nehéz megtartani a békét az országban élő három fő nemzetiség, a bosnyák, a horvát és a szerb között. A béke megőrzése volt a cél akkor is, amikor kollégiumot alapítottak Mostarban - tette hozzá.

Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy Mostarban két egyetem van, a ferences rendi szerzetesek pedig felajánlották, hogy a szegény családokból származó fiatalok - legyenek muszlim bosnyákok, ortodox szerbek vagy katolikus horvátok - nagyon olcsón kaphatnak szállást a kollégiumban.

A kollégium újonnan átadott emeletén a magyar zászló színeit viselő köszönőtáblát állítottak, amelyet az ott tanuló leendő értelmiségiek folyamatosan látnak majd, és tisztában lesznek a magyar állam segítőkészségével, ezt a tapasztalatot pedig a későbbiekben tovább tudják adni - mondta az államtitkár.

A kollégiumban egy megállapodásnak köszönhetően az alig 30 kilométerre fekvő Medjugorjéba tartó zarándokok is meg tudnak szállni. Már a szerda esti átadó ünnepségen is részt vett ötszáz magyar zarándok, aki Medjugorjéba tartott.

A kollégium építését az utóbbi három évben három ütemben összesen 29 millió forinttal támogatta a magyar kormány - tette hozzá az államtitkár. Mint mondta, két évvel ezelőtt a támogatásból a konyhát és az étkezőt építették meg. A ferencesek ennek a támogatásnak köszönhetően tudták felállítani népkonyhájukat, amellyel a rászorulókat segítik.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó