Hűtlen volt hazájához a magyar ellenzék
2018. szeptember 13. 21:39

Amíg több szocialista és liberális európai parlamenti (EP-) képviselő is kiállt Magyarország mellett, addig a magyar ellenzéki képviselők többsége hűtlen volt hazájához és megszavazta a Sargentini-jelentést – erről beszélt az M1-nek nyilatkozó politológus.

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd is előre jelezte, hogy támogatni fogja a hazánkat elítélő jelentést, vagyis azt az előterjesztést, amely szerint el kell indítani a hetes cikk szerinti eljárást. Végső soron hazánk szavazati jogát is megvonhatják. Az Európai Parlament szerdán végül megszavazta a jelentést.

Ahogy az elmúlt napok nyilatkozatai alapján várható volt, mindkét szocialista EP-képviselő, Szanyi Tibor és Ujhelyi István is megszavazta a jelentést. A Gyurcsány Ferenc vezette DK képviselői is támogatták a dokumentumot, így Molnár Csaba és Niedermüller Péter is igennel voksolt. Továbbá Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője is beállt Judith Sargentini jelentéskészítő mögé.

A jobbikos Balczó Zoltán tartózkodott. Ezzel megkönnyítette, hogy kétharmados többséget kapjon az előterjesztés. Csakúgy, mint az LMP-s Meszerics Tamás, aki nem szavazott. Ezzel ő is azt segítette, hogy elfogadják a Magyarország elleni jelentést.

A Sargentini-jelentés mellett egyébként itthon is kiálltak a baloldali pártok. A szocialisták szerint ha a parlament elfogadta volna azokat a törvényjavaslatokat, amiket ők tettek az elmúlt években, akkor meg sem született volna a jelentés. Gyurcsány Ferenc pártja szerint a harc csak most kezdődik az európai Magyarországért, a liberálisok pedig konzultációt indítanak a jelentésről. A baloldali pártok tüntetésre is készülnek.

Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint amíg több szocialista és liberális EP-képviselő is kiállt Magyarország mellett, addig a magyar ellenzéki képviselők többsége hűtlen volt hazájához, csak saját pártja érdekét nézte.

Ez azt jelenti, hogy a saját országukkal, a saját nemzetükkel szembe álltak. Ami bizonyos értelmezés szerint akár hazaárulásként is megközelíthető – mondta Boros Bánk Levente politológus, a Médianéző ügyvezetője. A szakértő hozzátette: a magyar baloldali EP-képviselők azért szavaztak igennel a Sargentini-jelentésre, mert úgy gondolhatták, rövidtávon az éri meg nekik, ha Magyarországot megbüntetik.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
 • Az elemzők évek óta nagyon rosszul teljesítenek
  Piaci elemzők és nemzetközi szervezetek is kishitűnek bizonyultak, 2017 őszén előrejelzéseikben messze alulbecsülték Magyarország tavalyi gazdasági növekedését, sorra két-három százalék körüli mértékkel számoltak – hívták fel a figyelmet csütörtökön gazdasági kormányzati vezetők.
MTI Hírfelhasználó