Hűtlen volt hazájához a magyar ellenzék
2018. szeptember 13. 21:39

Amíg több szocialista és liberális európai parlamenti (EP-) képviselő is kiállt Magyarország mellett, addig a magyar ellenzéki képviselők többsége hűtlen volt hazájához és megszavazta a Sargentini-jelentést – erről beszélt az M1-nek nyilatkozó politológus.

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd is előre jelezte, hogy támogatni fogja a hazánkat elítélő jelentést, vagyis azt az előterjesztést, amely szerint el kell indítani a hetes cikk szerinti eljárást. Végső soron hazánk szavazati jogát is megvonhatják. Az Európai Parlament szerdán végül megszavazta a jelentést.

Ahogy az elmúlt napok nyilatkozatai alapján várható volt, mindkét szocialista EP-képviselő, Szanyi Tibor és Ujhelyi István is megszavazta a jelentést. A Gyurcsány Ferenc vezette DK képviselői is támogatták a dokumentumot, így Molnár Csaba és Niedermüller Péter is igennel voksolt. Továbbá Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője is beállt Judith Sargentini jelentéskészítő mögé.

A jobbikos Balczó Zoltán tartózkodott. Ezzel megkönnyítette, hogy kétharmados többséget kapjon az előterjesztés. Csakúgy, mint az LMP-s Meszerics Tamás, aki nem szavazott. Ezzel ő is azt segítette, hogy elfogadják a Magyarország elleni jelentést.

A Sargentini-jelentés mellett egyébként itthon is kiálltak a baloldali pártok. A szocialisták szerint ha a parlament elfogadta volna azokat a törvényjavaslatokat, amiket ők tettek az elmúlt években, akkor meg sem született volna a jelentés. Gyurcsány Ferenc pártja szerint a harc csak most kezdődik az európai Magyarországért, a liberálisok pedig konzultációt indítanak a jelentésről. A baloldali pártok tüntetésre is készülnek.

Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint amíg több szocialista és liberális EP-képviselő is kiállt Magyarország mellett, addig a magyar ellenzéki képviselők többsége hűtlen volt hazájához, csak saját pártja érdekét nézte.

Ez azt jelenti, hogy a saját országukkal, a saját nemzetükkel szembe álltak. Ami bizonyos értelmezés szerint akár hazaárulásként is megközelíthető – mondta Boros Bánk Levente politológus, a Médianéző ügyvezetője. A szakértő hozzátette: a magyar baloldali EP-képviselők azért szavaztak igennel a Sargentini-jelentésre, mert úgy gondolhatták, rövidtávon az éri meg nekik, ha Magyarországot megbüntetik.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó